Ulf Wilson.
Ulf Wilson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Nybro. Foto: Sigrid Edsenius/Sveriges Radio

Nya lokalpolisområden långt ifrån klara inför starten

1:46 min

På måndag går polisen in i fas två av sin omorganisation. Då genomförs förändringen med lokalpolisområden. Men trots att det gått mer än ett år sedan omorganisationen påbörjades är det mycket som inte är klart.

I Nybro som blir huvudort för ett av de nya lokalpolisområdena finns det till exempel inte arbetsrum till alla som ska jobba där.

– Här inne har vi det. Det är bara en dörr som ska öppnas i det befintliga polishuset som nu är tomma och det är de vi vill hyra till, säger han.

Ulf Wilson som är tillförordnad lokalpolisområdeschef visar runt på stationen i Nybro. På måndag går de från 16 till 27 anställda - men än så länge har polisledningen inte fattat något beslut om att man ska få hyra lokalerna som behövs.

– Jag tycker ju att det borde ha fattats för länge sedan, men det har varit många frågor som har skjutits på inte minst på grund av flyktingproblematiken. Det har ju varit en oerhörd ansträngning för Region Syd, säger Ulf Wilson.

Och det är mycket som inte är riktigt klart än - lokalpolisområdet Nybro består av sex kommuner bland andra Nybro, Emmaboda och Högsby som är stora till ytan. Tanken med den nya organisationen var att antalet poliser på gator och torg skulle bli fler, men någon större skillnad kommer det troligen inte bli på måndag.

Av de tolv områdespoliser som ska jobba med mer specifika insatser mot problem lokalt i de sex kommunerna är det än så länge bara fyra som börjar.

– Tanken är att det ska finnas betydligt fler områdespoliser i alla lokalpolisområden än vad vi kan presentera detta året. Detta året blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Det är ungefär 300 poliser som istället är engagerade i gränskontroller, säger Ulf Wilson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista