Patrick Frick, Sjöfartshögskolan i räddningsbåt
1 av 3
Patrick Frick, Sjöfartshögskolan i den nya "frittfallbåten". Foto: David Baujard/Sveriges radio.
Räddningsbåtar på Sjöfartshögskolan Kalmar
2 av 3
Räddningsbåtar vid det nya träningscentret på Sjöfartshögskolan i Kalmar. Foto: David Baujard/Sveriges radio.
Patrick Frick, Sjöfartshögskolan Kalmar utanför ny räddningsbåt
3 av 3
Patrick Frick, Sjöfartshögskolan Kalmar utanför en av de nya räddningsbåtarna. Foto: David Baujard/Sveriges radio.

Nytt träningscenter ska rädda liv ute till sjöss

1:34 min

I det nya träningscentret för Sjöfartshögskolan i Kalmar kommer både studenter och aktivt sjöfolk att tränas i de tre nya räddningsbåtarna som nu står redo på kajen.

Om en vecka invigs det nya träningscentret för Sjöfartshögskolan i Kalmar. Det finns i Kustbevakningens gamla lokaler i Tullhamnen och där kommer de blivande sjöingenjörerna och sjökaptenerna att tränas och få sin överlevnadsutbildning.

Alla som arbetar till sjöss måste också inneha ett bevis på genomgången kurs i överlevnad var femte år. Sådana kurser kommer också att hållas på träningscentret eller Kalmar Rescue Training Centre som är det fullständiga namnet.

Lokalerna har anpassats till den nya verksamheten och där har byggts klassrum, verkstäder och omklädningsrum.

Vid centret finns tre moderna räddningsfarkoster med olika egenskaper; en snabbgående räddningsbåt, en täckt livbåt och en så kallad "frittfallbåt".

– Det båtarna används till är att öva, så att både elever och externa kunder känner sig säkra ute till sjöss och känner sig hemma med utrustningen, säger Patrik Frick som sköter drift och underhåll av räddningsbåtarna på Sjöfartshögskolan.

I en räddningssituation kan en så kallad "frittfallbåt" släppas från hög höjd på ett fartyg och ned i vattnet. P4 Kalmar provade ett simulerat "dropp" ned i vattnet i från räddningsbåten som från tio meters höjd ska göra studenter redo för ett skarpt läge i en nödsituation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista