En arbetsplats.
Egenanställda hyr ut sig själva till uppdrag utan att vare sig ha eget företag eller vara anställda på företaget de jobbar åt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fler egenanställda i Kalmar län

"Företagen vill ha mer flexibla organisationer"
1:12 min

Att vara sin egen utan att ha ett eget företag blir vanligare i hela Europa. Förra året ökade den sortens anställningar med nästan 30 procent i Kalmar län.

Egenanställning är när en person tar uppdrag på samma sätt som en frilans men är anställd av ett egenanställningsföretag som tar hand om administration och betalar ut lön till personen. Egenanställning är alltså inte samma sak som bemanningsföretag där affärsidén är att hyra ut arbetskraft.

– Människor vill styra mer över sina egna liv, arbetstider och inkomster. Och företagen vill ha mer flexibla och dynamiska organisationer, säger Stephen Schad på branschorganisationen Egenanställningsföretagen som en förklaring till ökningen av egenanställda.

I Kalmar län är ökningen av den här sortens anställningar 28 procent 2015 jämfört med för fem år sedan. Den genomsnittliga ökningen i Sverige under samma period är drygt 40 procent.

Enligt Stephen Schad är egenanställning ingenting som person gör för att det inte går att få en mer traditionell anställning, även om en egenanställning inte innebär samma trygghet som dessa.

– Riktig anställningstrygghet är snarare att ha en kompetens som efterfrågas, säger han.

En annan sak som inte är helt självklar är hur a-kassa fungerar för det egenställda om de skulle behöva det.

– Där finns en osäkerhet eftersom den lagstiftningen skrevs för en tid som inte är densamma som i dag, säger Stephen Schad.


Fakta: Egenanställning

  • Egenanställning är en blandning av att vara anställd och egen företagare. I stället för att vara anställd av den som en gör uppdrag åt är en anställd av ett egenanställningsföretag och får lön på vanligt sätt. Men personen bestämmer själv över sina uppdrag och sina arbetstider.
  • I Sverige finns ett 20-tal egenanställningsföretag och dessa tar mellan 5 och 8 procent i provision på det den egenställde får betalt av sina uppdragsgivare.
  • 2015 var fler än 18 000 personer egenanställda i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".