Västerviks sjukhus. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Kvinna förlorade öga efter operation

En kvinna som skulle tryckbehandla sitt öga med laser på Västerviks sjukhus fick åka därifrån utan öga. Läkaren som skulle göra behandlingen tyckte det var bättre att göra en operation.

Läkaren ansåg att en gråstarrsoperation var en bättre lösning. Då skulle kvinnan både skulle få behandling för sin gråstarr och samtidigt skulle trycket på ögat lätta. Patienten, som hade fått laserbehandling tidigare för att sänka trycket i ögat utan resultat, tackade ja utan betänketid.

Men operationen misslyckades, det uppstod en blödning och ögat fick tas bort.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg läkaren för att inte ha följt rutiner om att förbereda och informera patienter inför operation. Samtidigt rekommenderas kvinnan att ansöka om ekonomisk kompensation från Landstingets ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF).

I ett yttrande från sjukhuset skriver man att det finns tydliga rutiner kring operation och förberedelser av patienten infor operation. Det aktuella ärendet har diskuterats med berörda på kliniken och framöver kommer kliniken inte ändra planerad operation till annan typ av operation samma dag. I de fall opererande läkare på medicinska grunder föreslår en annan typ av operation ska den planerade operationen ställas in och patienten ska få information om orsaken och den nya operationen. Patienten får därefter åka hem och ta ställning till förslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista