Johanna Jakobsson Åhl
Motorcyklisten Johanna Jakobsson Åhl tror att män har mer vana av fordon och det gör att kvinnor har svårare att klara körproven. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio och Lars Pehrson/SvD/TT

Nya körkortsregler uppfyller inte förväntningarna

1:55 min

De nya provföreskrifterna för motorcykelkörkort har inte gett den effekt som förväntades. Målet var att göra det lättare för kvinnor att ta körkort.

Det var den 1 maj förra året som Transportstyrelsen ändrade provföreskrifterna för motorcykelkörkort. Orsaken var att Statens väg- och trafikforskningsinstitut kommit fram till att kortare personer missgynnas vid manöverproven i låg fart.

I dag läggs istället större fokus på hur förarna klarar trafiksäkerheten och mindre på manöverproven.

– Jag hade nog hoppats på lite större effekt, men att förändra attityder, förväntningar och beteende vid provgenomförandet kan ta tid, säger Olof Stenlund, utredare vid Transportstyrelsen.

Ändringen har alltså inte lett till önskat resultat enligt Transportstyrelsen. Efter att de nya reglerna trädde i kraft var det cirka 65 procent av landets kvinnor som klarade körproven. En ökning med drygt 2 procent jämfört med året innan.

Bland männen klarade närmare 73 procent körproven. En ökning med knappt två procent jämfört med året innan.

– Generellt så tror jag att vi kvinnor har kört mindre fordon än männen, säger motorcyklisten Johanna Jakobsson Åhl

– Det gör att vi kvinnor har svårare att klara körproven.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista