Arne Andersson
"Problemet är ju att folk inte respekterar de privata ägorna, utan går in i fastigheter utan lov" säger Arne Andersson. Foto: Maria Helttunen/ Sveriges Radio

Livsfara att utforska fallfärdiga hus

"Det känns väldigt obehagligt"
1:03 min

Urban exploration är en hobby där människor tar sig in i övergivna byggnader för att utforska dem. Fastighetsägare är oroliga för att någon ska skada sig.

För en vecka sedan upptäckte fastighetsägaren Arne Andersson att okända personer tagit sig in i en av hans fastigheter i en by utanför Traryd i Småland.

– Vi hittade en person uppe på vinden och där får det definitivt inte vara någon. Det är riktigt, riktigt farligt, säger han.

De obehöriga personerna visade sig vara utövare av så kallad urban exploration, en hobby där man utforskar och tar sig in i övergivna hus och fastigheter.

Efter händelsen upptäckte Arne Andersson att bilder på hans hus hade lagts ut på Facebook för att kunna ses av andra intresserade av urban exploration.

Det ökade intresset för att utforska övergivna fastigheter oroar honom:

– Jag förmodar att vi hade blivit åtalade om det hade hänt honom något och han anmält oss. Om han nu hade överlevt händelsen, för det är inte säkert att han hade gjort det som det ser ut här. Det känns väldigt obehagligt för oss.

Fakta om Urban Exploration

Urban exploration, Urbex eller UE, är en subkultur där utövarna vill utforska ofta låsta och stängda delar av byggnader, byggnadskomplex eller underjordiska system.

Vanliga besöksmål är övergivna byggnader, fabriker, bergrum, tunnelsystem och liknande som inte längre anses ha något ekonomiskt värde.

Utövarna kan hitta platserna genom att fråga äldre personer i lokalbefolkningen och även få tips om var ingångarna befinner sig.

Många UE-utövare fotograferar de miljöer de tar sig till och lägger upp bilderna på Internet, vilket bidrar till att inspirera andra.

Att utöva UE innebär i många fall att upptäckaren gör sig skyldig till brott, till exempel olaga intrång och skadegörelse. Men också att man utsätter sig för allvarliga skaderisker.

Om intrång sker på en militär anläggning kan brottsrubriceringen komma att utökas, eftersom det då kan röra sig om intrång på ett skyddsobjekt.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".