Illustration med en brand i bakgrunden av en sverigekarta och en radio.
Illustration: Susanne Lindeborg, Ekot
#srgranskar

Stora brister i brandskyddet på länets asylboenden

Fler än hälften av de hvb-hem och boenden som granskats har brister
1:36 min

Brandskyddet på Kalmar läns asylboenden har stora brister. Det visar en granskning som P4 Kalmar har gjort. Och en stor del av bristerna bedöms som allvarliga av brandmyndigheterna.

Finn Jensson som är räddningschef vid räddningstjänsterna i Emmaboda-Torsås menar att det allra viktigaste är att personalen har rutiner och utbildning om brand:

– Det har väldigt stor betydelse i de fall vi får en brand för här har man ju då gått igenom vad är det jag ska göra om det brinner. Har man inte gjort det här innan och skrivit ner vem som gör vad, då är det oftast så att alla försöker rädda och då brinner byggnaden upp istället för det är ingen som tänker på att släcka.

Att det inte finns ett systematiskt brandskyddsarbete är också ett vanligt fel bland de boenden som P4 Kalmar granskat. Ibland finns det inte heller tillräckliga brandlarm eller dörrar som fungerar som de ska.

Vår granskning visar att fler än hälften av de 48 hvb-hem och asylboenden som vi fått uppgifter om hade fått anmärkningar om brister. Flera nystartade hvb-hem och asylboenden är inte med i vår granskning eftersom räddningstjänsten inte har hunnit göra tillsyner på dem än.

På Gunnabo Hvb brann det för en månad sedan – och där hade personalen inte fått någon utbildning berättade en ur personalen, Ahad Nobakt, som släckte branden.

– Ärligt talat hade ingen det. Det är bra att ingen har skadats, att barnen inte har skadats, sa han då.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".