Skärmdump.
Kollage. Foto: Sveriges Radio

Avslöjande från 2012 sprids på nytt

Används för att blåsa liv i debatten
1:29 min

För fyra år sedan avslöjade P4 Kalmar att djur klubbats ihjäl och behandlats illa på Ölands djurpark. Nu har artikeln och radioinslaget börjat spridas igen av djurrättsaktivister på nätet.

Det var 2012 som P4 Kalmar och SVT:s Smålandsnytt kunde avslöja hur djur inte behandlats enligt reglerna. Vittnen berättade hur djur blivit ihjälslagna, djur som dött för att veterinär inte tillkallats i tid och djur som till och med svultit ihjäl.

P4 Kalmars artikel från 2012 blev förra veckans mest klickade av kanalens nyheter på nätet. Länken har på nytt dykt upp i grupper på Facebook, där djurrättsaktivister vill blåsa nytt liv i frågan. Flera vill bojkotta djurparken – någon annan skriver att "förhoppningsvis så går det inte till så längre och det blivit bra".

P4 Kalmars artikel med avslöjandet har fått över 4 000 reaktioner i sociala medier.

Att gamla nyheter sprids långt i efterhand har blivit vanligare via de sociala medierna, säger P4 Kalmars digitala chef Niklas Kaldner:

– Någon hittar något och lägger upp på nytt. Sedan börjar folk gilla och dela – då är snöbollseffekten igång.

Som läsare och lyssnare – är det något speciellt man ska tänka på?

– Ett tips är att klicka sig in i artikeln och kolla när den publicerades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".