Gata, polisbil och uppbruten dörr.
Foto: Sveriges Radio

Ska demonstrera för fler närpoliser

”Jag vill att polisen ska göra sitt jobb.”
0:40 min

Efter att polisen aldrig dök upp efter ett inbrott på högstadiet i Emmaboda tar nu Gabriela Håveland initiativ till ett offentligt möte på torget.

Polisen dök aldrig upp när Bjurbäcksskolans högstadium i Emmaboda hade haft inbrott. Istället blev personalen ombedd att själva säkra spår i byggnaden.

Missförstånd gjorde också att eleverna släpptes in i utrymmen där det kunde ha funnits spår.

Nu arrangeras en demonstration för mer stationära poliser i Emmaboda. Gabriela Håveland är initiativtagare och mötet hålls på centrumtorget nästa onsdag klockan 18.

– Visa att du inte accepterar den ökande kriminalitet som blir utan närpolisen och att vi inte ska behöva göra deras jobb, uppmanar hon på Facebook.

För P4 Kalmar berättar Gabriela Håveland att hon själv varit med om att polisen inte har dykt upp när hon velat. Det var när hon drev turistbyrån i Emmaboda och drabbades av inbrott.

– De sa till mig att jag kunde leta bevis och ta kort, de hade ingen möjlighet att skicka ut någon bil.

Vad vill du se för förändring?

– Jag vill att vi ska ha en närpolis. Och jag vill att polisen ska göra sitt jobb och inte be skolpersonalen göra polisens jobb, säger Gabriela Håveland.

Samtidigt poängterar hon att poliserna inte ska få skulden för ökad arbetsbelastning:

– Det är de som bestämmer, som har missbedömt eller helt enkelt inte klarat av att planera så att samhället blir tryggt, skriver hon på Facebook.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".