Elvira Jonsson och Jeremy.
Elvira Jonsson och Jeremy. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Elvira blev gravid när hon var 14

Reportage: Elvira från Vimmerby blev med barn när hon var 14
6:48 min

Elvira Jonsson var 14 år när hon förra året blev med barn. När hon upptäckte graviditeten i oktober hade det redan gått fyra månader. I dag är hennes son Jeremy en månad gammal.

Elvira hade det en period struligt och hennes mamma såg ingen annan utväg än att med hjälp av socialtjänsten placera Elvira på ett HVB-hem. Det var sommaren 2015 och nästan direkt blev Elvira gravid med en kille hon träffade där. Men det visste hon inte förrän senare på hösten när hon var tillbaka hemma hos mamma igen.

— Första tanken var att göra abort för jag trodde att alla skulle tycka att det var bäst att jag skulle gjorde så, men jag ville behålla från början.

Hennes mamma stöttade henne i beslutet och för en månad sedan föddes Jeremy. De bor hemma hos Elviras mamma.

Nu ska Elviras graviditet, förlossning och första tid som förälder visas i tv4play, i tv-serien "Unga föräldrar".

Men är hon beredd på den exponering som att vara med i tv kommer innebära?

— Jag vet att det kommer vara så i ett halvår, sen kommer folk tröttna på det.

Tiden sedan hon fick reda på graviditeten och föräldraskapet har gjort Elvira lugnare. Hon är övertygad om att om hon inte blivit gravid hade hon fortsatt på sin destruktiva bana.

— Jag märker att jag blivit lugnare och jag uppskattar att sitta hemma. Jag vill bara vara med honom, när han sover vill jag att han ska vakna, säger Elvira.

Och hon säger att det på nåt sätt var meningen att få barn just nu.

— Det är ju när man får barn som livet börjar, så känns det i alla fall.

— Jag tror att allt som händer har en mening, och att han blev till hade en mening och det var att han skulle komma till mig, säger Elvira och tittar kärleksfullt på sin son. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".