Fiberkabel. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kommun hade dålig kontroll på fibersatsning

Kommunalrådet: Kritiken är berättigad
1:16 min

Vimmerby kommun har inte haft tillräcklig kontroll på utbyggnaden av fibernätet. Det har kommit fram i en revisionsrapport där kommunen får kritik på punkt efter punkt.

Bland annat handlar det om att återrapportering av delegationsbeslut inte fungerat.

– Där har vi inte varit tillräckligt tydliga och noggranna med att göra de bitarna och det är därför vi får den här kritiken från revisorerna, säger Tomas Peterson (M) som är kommunalråd i Vimmerby.

– Kritiken är berättigad. Det gäller att tänka om och göra bättre framöver.

55 miljoner kronor har fibersatsningen kostat Vimmerby kommun hittills och i dag har drygt halva kommunen tillgång till kommunalt fiber.

Samtidigt är det inte många som utnyttjar fibernätet. Kommunens plan var över 2 000 anslutna vid det här laget. Istället handlar det om mellan 500 och 600.

Tomas Peterson menar ändå att politikerna haft koll på vad som hänt. Att de politiker som varit mest insatta rapporterat vidare muntligt.

Kritiken mot projektet och de stora kostnaderna i förhållande till hur många som ansluter sig gör att utbyggnaden är stoppad, trots att det sedan länge finns pengar avsatta. Det är oklart om bygget kommer att komma igång igen.

– Det fanns en tanke i projektet att ytterligare kunna satsa mer pengar, vi får återkomma till det, säger Tomas Peterson som gärna skulle se att någon annan aktör som vill bygga nät i kommunen, som Telia eller IP Only, går in som partner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".