Thor Åsman, Usman Ali och Ingrid Åsman.
Thor Åsman, Usman Ali och Ingrid Åsman i huset i Långasjö. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Ensam flyktingpojke fick svensk mormor och farfar i Långasjö

REPORTAGE: Möt Usman Ali och paret Ingrid och Thor Åsman
11 min

Ingrid och Thor Åsman i Långasjö har sju egna barn, varav fyra adopterade och ett fosterbarn. Nu har de tagit hand om en ensam flyktingpojke från Pakistan också.

Usman Ali lämnade Pakistan i hopp om en bättre framtid och kom till Sverige för drygt ett halvår sedan. När han kom drömde han om att gå i skolan och att utbilda sig, men eftersom han inte kan bevisa sin rätta ålder med giltiga identitetshandlingar har han hamnat i kläm hos myndigheterna.

De handlingar han skaffade inför resan anpassades för att smugglarna skulle hjälpa honom och nu är det upp till honom själv att bevisa vem han är och hur gammal han är. Själv säger Usman att han är 17 år, men Migrationsverket har placerat honom i ett boende i Emmaboda tillsammans med vuxna män.

Träffades genom kyrkan

Ingrid och Thor Åsman i Långasjö träffade honom på kyrkans språkkafé i Emmaboda och när de såg hur ledsen han var över att ha blivit helt ensam i världen ville de hjälpa honom.

Efter att ha träffats flera gånger bestämde han sig för att följa med paret hem till det stora huset i Långasjö.

– De är snälla. Jag hjälper mormor och farfar, säger Usman på knagglig svenska.

Han kallar Ingrid och Thor för mormor och farfar eftersom det är lättast att säga. Paret Åsman övar svenska med Usman på olika sätt här hemma. Med barnprogram på teve, lättlästa böcker från biblioteket och när han hjälper till med hushållssysslorna.

Ingrid och Thor har skrivit till kommunledningen i Emmaboda kommun med en vädjan om att han ska få gå i skola.

Kommunalrådet lovar svar

– Han har ju ingen landsman här och är mycket yngre än de andra, och i och med att vi själva har haft många barn så blev det att han gick in i mitt hjärta, säger Ingrid Åsman till P4 Kalmar.

Paret hoppas att Usman ska få samma hjälp som andra ensamkommande barn under tiden han försöker lösa sitt uppehållstillstånd, och de är beredda att bli Usmans gode män.

– Alla under 18 har ju fått skolgång i Emmaboda för övrigt, och de har gode män, säger Ingrid Åsman.

Emmabodas kommunalråd, Ann-Marie Fagerström (S), har lovat att ta upp deras skrivelse i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".