Lås och byggnad.
Foto: Nick Näslund/Nina Brevinge/Sveriges Radio
P4 Kalmar avslöjar

Olagligt besöksförbud på HVB-hem i Mörbylånga

Påverkar de boendes vardag en hel del
1:40 min

I en förhoppning om att lugna ner stämningen på HVB-hemmet Bidaya i Mörbylånga har kommunen infört besöksförbud där fast det är olagligt. Nu ska IVO titta närmare på förbudet.

Det är en längre tids stökigheter som bland annat har lett till polisanmälningar om sönderslagna rutor och misshandel som ligger bakom besöksförbudet. Det var oroligt på Bidaya redan i höstas och detta ledde till två Lex Sarah-anmälningar och anlitande av vaktbolag.

För de 40 boende på HVB-hemmet påverkar besöksförbudet vardagslivet mycket.

– Det här är min vän, han bor i Degerhamn. En dag kom han till mitt rum och då sa personalen att han inte fick vara där. Jag frågade varför och de sa att så var reglerna, säger en av de boende.

Vid en kontroll med tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visar det sig att det är olagligt med sådana här besöksförbud.

– Det finns inget lagstöd för att införa besöksförbud, säger Erik Kangeryd, enhetschef på IVO.

Han har aldrig hört talas om att HVB-hem har infört besöksförbud tidigare. Men Malin Furberg som är enhetschef för Bidaya, menar att det finns lagstöd för besöksförbudet.

– Det är ju ett enskilt boende och där bestämmer vi som driver boendet vilka som har ärende dit, säger hon.

Malin Furberg berättar att det har gjorts flera saker för att försöka lugna ner stämningen innan besöksförbudet infördes. Det handlar bland annat om krav som ställdes på kommunen i samband med de två Lex Sarah-anmälningarna i höstas.

Malin Furberg tror också att det är trångboddhet som har gjort att det har varit oroligt på HVB-hemmet. Efter höstens ökning av ensamkommande flyktingbarn till Sverige bor 40 personer i lokaler som är avsedda för 14. Två moduler som skulle kunna lösa trångboddheten står klara men bygglovsprocessen tar tid.

Men enligt Erik Kangeryd får kommunen ta till annat än besöksförbud för att öka tryggheten på hemmet.

– Man får jobba med att försöka få samförstånd om hur gör vi när vi ta emot besök, vilka besök är lämpliga och vad är det som är olämpligt, säger han.

IVO fick vetskap om besöksförbudet först när P4 Kalmar ringde upp – och myndigheten ska nu titta närmare på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".