Öländska bönor och lökar.
Öländska bönor och lökar. Foto: David Baujard/Sveriges Radio

Stompförbud kritiseras av odlare och politiker

Menar att Sverige inte kan konkurrera med de länder som får använda det
1:20 min

Årets skörd av öländsk lök och bönor hotas efter Kemikalieinspektionens beslut att förbjuda bekämpningsmedlet Stomp. Nu höjer lokala politiska företrädare och odlare rösten.

En stor del av landets skörd av lök och bönor odlas på Öland. Nu kritiserar lokala politiker och företrädare för odlarna där förbudet av ogräsmedlet Stomp – och menar att det kommer göra odlingen dyrare.

Medlet används även vid odling av en rad andra grödor och grönsaker. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har även överklagat Kemikalieinspektionens förbud som kom för några veckor sedan till mark- och miljödomstolen.

Tidigare har odlarna fått dispens fem år i rad för att använda ogräsmedlet. Kemikalieinspektionen skriver nu i sitt beslut om förbud av Stomp att det finns andra alternativ och att dispensen inte är tänkt som en långsiktig lösning. Kemikalieinspektionen menar också att produkten kan medföra risker för vattenlevande organismer. Men odlarna i sin tur menar att bara Stomp ger bra resultat.

– Vi behöver ha ett besked inom 14 dagar för att säkerställa att vi har ett växtskydd som fungerar för årets skörd av bönor. Det här är det viktigaste växskyddet som finns för bönor, säger Thomas Isaksson som är verkställande direktör på odlarföreningen Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter.

Även bekämpningsmedlet Totril, som används vid lökodling, har förbjudits. Förbudet kom också efter att årets lök satts i jorden av lantbrukarna – som räknat med en fortsatt dispens, menar Thomas Isaksson.

För Totril finns två alternativa bekämpningsmedel som ännu inte godkänts i Sverige men som är tillåtna i övriga EU, fortsätter han.

Också Stomp har förbjudits i Sverige men är i övriga EU fortfarande tillåtet. På kort sikt riskerar årets skörd att bli dyrare i butikerna. Men i förlängningen är hela odlingen hotad, menar Thomas Isaksson på Kalmar- Ölands Trädgårdsprodukter:

– Vi får med ett förbud lägga ner väldigt mycket handrensning och maskinrensning och då är vi inte konkurrenskraftiga med priset jämfört med andra EU-länder som får behålla Stomp, säger han och tillägger att det på Öland finns 65 bönodlare som nu berörs av förbudet.

Beslutet kritiseras även från politiskt håll i dag. Nu hoppas moderaten och riksdagsledamoten från Kalmar län, Jan R Andersson (M), att överklagan snabbt godkänns av mark- och miljödomstolen så att odlingen kan fortsätta som tidigare på Öland.

– Alla övriga EU-länder godkänner bekämpningsmedlen förutom Sverige. Resultatet blir att det inte går att fortsätta odla produkterna här. Ser man på nytta jämfört med risk är det bättre att odla här i Sverige eftersom vi har den minsta användningen av de här bekämpningsmedel i EU, säger Jan R Andersson.

Ungefär 95 procent av alla bönor på Öland odlas med hjälp av bekämpningsmedlet Stomp. Den mindre del som odlas ekologiskt kan inte ersätta odlingen eftersom konsumenterna inte är beredda att betala det högre pris som ekologiskt innebär, menar Thomas Isaksson på Kalmar- Öland Trädgårdsprodukter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".