409 miljoner till Kalmar läns kommuner.
Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio

Få kommuner använder extra flyktingpengar

Lars Rosander (C), Hultsfred: "Man behöver jobba långsiktigt"
2:39 min

Länets kommuner fick i slutet av förra året tillsammans 409 miljoner kronor som en engångssumma från staten för att kunna hantera flyktingssituationen. Men bara en liten del har använts hittills visar P4 Kalmars granskning.

Hultsfreds kommun som fick mest i länet, 67 miljoner kronor, har än så länge inte använt mer än drygt 100 000 kronor. Men man har bestämt vad pengarna ska användas till och pytsar ut dem under en femårsperiod.

– Vi avsätter 16 miljoner i år och sparar 34 miljoner för kommande fyra år, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Han säger vidare att pengarna främst ska användas till personal. Ett 50-tal tjänster ska tillsättas, bland annat inom förskola, skola och socialtjänst. Att spara pengar för kommande år ser han som en försäkring att kunna ha råd att behålla personalen under en längre tid. 

Ett undantag från sparivern är Borgholms kommun. Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) säger att man intecknat 45 av de 50 miljoner man fått. Men menar att man satsar på saker som man är i akut behov av, men som kommunen som helhet kan ha nytta av i framtiden.

– Vi satsar på saker som ger avkastning också i framtiden. Bortsett från alla mänskliga vinster vi gör, säger Ilko Corkovic. 

I Borgholms fall handlar det om tre nya förskoleavdelningar, ombyggnation av skollokaler, tomma lokaler som ska bli HVB-hem och en integrationsenhet, bland mycket annat. 

En majoritet av länets kommuner säger till P4 Kalmar att de har bestämt hur pengarna ska användas. I vissa fall i rena konkreta satsningar, ofta på extrapersonal eller stöd till föreningslivet, medan andra, som Västervik, redan lagt ut alla pengar på förvaltningarna under förutsättning att de inte bara används i år. 

Det finns också kommuner som ännu inte bestämt hur pengarna ska användas alls, som Torsås och Vimmerby.

Klart är att många kommuner är försiktiga och väljer att spara till kommande år, trots att det i regeringens vårbudget framkom att det kommer mer pengar också 2017 för att sedan successivt bakas in i det kommunala utjämningsbidraget, men då handlar det troligen inte om lika stora summor. 

Kommunerna anger som skäl att de vill ha pengar kvar för att inte behöva hamna i den påfrestande situation som det senaste året har varit. För pengarna man hittills fått har gett ett ekonomiskt andrum. 

– Annars hade det varit en ohållbar situation. Då hade vi inte klarat av det hela, men nu finns möjlighet att klara av det på ett mycket bra sätt, säger Lars Rosander i Hultsfred. 

Så mycket har länets kommuner fått:

Belopp per kommun, mnkr:
Borgholm 50,1 
Emmaboda 20,3
Hultsfred 67,1 
Högsby 29,3
Kalmar 27,4
Mönsterås 40,1 
Mörbylånga 13,4
Nybro 56,3
Oskarshamn 33,9
Torsås 13,2
Vimmerby 22,1
Västervik 36,1

Belopp i kr/invånare (inkl.
asylsökande och nyanlända*):
Borgholm 4 186
Emmaboda 2 150
Hultsfred 4 386
Högsby 4 626
Kalmar 420
Mönsterås 2 884
Mörbylånga 902
Nybro 2 703
Oskarshamn 1 249
Torsås 1 832
Vimmerby 1 401
Västervik 984

Källa: Finansdepartementet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".