Här är två olika bilder, från 2013 när kungen får blommor av barn på födelsedagen.
Här är två olika bilder, från 2013 när kungen får blommor av barn på födelsedagen. Foto: Bengt Hansell/SR
Sverige

Kungen, 70 år: Man blir lättare rörd, ju äldre man blir

"Rätt tufft för en liten knatte"
1:23 min

I dag firas kung Carl Gustaf i Stockholm, bland annat med hyllningar på Stockholms slotts yttre borggård och en hästkortege till Stadshuset. Han fyller 70 år och säger till Ekot att han fortfarande känner sig pigg. 

– Ja, i varje fall till själen, sen vet jag inte hur det är med resten av kroppen. Den börjar bli lite stel, som jag tror den blir hos oss alla, men nu gäller det att hålla igång, säger kung Carl Gustaf.

– Jag sportar inte så mycket numera, men jag håller igång och går. Jag springer inte längre, det slutade jag med för länge sedan. Det sliter bara ut leder och så vidare, jag tror inte att det är nyttigt, säger kungen.

Firandet börjar på yttre borggården med musik av Marinens och Arméns musikkårer.

Det brukar utropas ett fyrfaldigt leve för Konungen med hurrarop, och barn får tillfälle att lämna över blommor.

Kl. 12.00 skjuts det salut med 21 skott från Skeppsholmen. Sedan följer en sångarhyllning på Lejonbackens terrass. Kungaparet lämnar så slottet för att åka i hästkortege från Mynttorget till Stadshuset.

Alla trafikanter bör räkna med att framkomligheten försvåras när kortegevägen spärras av.

På kvällen hålls en galamiddag på slottet med besökande kungligheter från hela Europa och cirka 300 inbjudna svenska gäster.

Kungen berättar att han ser fram emot festligheterna på födelsedagen, i intervjun som gör på Stockholms slott.

Om det är lite kallt och ruggigt, som det kan vara på Valborg, finns annat som värmer, säger kungen och syftar på traditionen när barn kommer fram och ger honom blommor. 

– Det känns bara bättre och bättre på något sätt. Man blir mer lättrörd ju äldre man blir. 

– Det är väldigt rörande att se de här små knattarna som kommer med stor respekt. De vet ju inte riktigt hur de ska bete sig, om de ska bocka eller niga eller vad ska göra för någonting, fortsätter kungen.

– Det är rätt tufft för en liten knatte att gå fram där och stå i kö och försöka överräcka en liten blomma till en gammal gubbe som står där, som ser lite arg ut, skojar kungen och skrattar.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".