Kalmar läns landsting har fått 71 miljoner för sina kostnader för flyktingmottagandet.
Landstinget har fått 71 miljoner kronor för sina kostnader för flyktingmottagandet. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Landstinget spenderar sina asylpengar

Ekonomidirektören: "Pengarna matchar de kostnader vi har"
1:28 min

Till skillnad mot flera av länets kommuner kommer Landstinget i Kalmar län att göra av med de pengar som delades ut till kommuner och landsting som kompensation för flyktingmottagandet.

Landstingets ekonomidirektör Ingeborg Eriksson säger att de enligt rekommendationen la en trettondel av pengarna till förra årets resultat. Resterande summa av de 71 miljonerna kommer man använda under året eftersom trycket mot vården ökat.

– Vi ser ju att det är ett ökat tryck i verksamheten, och det är allt från bussar till tandvård, ja hela vården. 

Under årets första kvartal hade man en kostnadsökning på 30 procent i hälso- och sjukvården jämfört med samma kvartal förra året. Därför är pengarna viktiga, men kommer också att räcka.

– Det här bidraget kommer att matcha de kostnader som landstinget har under 2016, säger Ingeborg Eriksson.

Pengarna fördelas enligt en modell som redan fanns hos landstinget, och det mesta sker per automatik. Och varje månad redovisas också den vård som bedrivs när det gäller asylsökande.

Jämfört med andra regioner i Sverige har Landstinget i Kalmar län fått mycket pengar. Efter de tre storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne har Kalmar län fått mest eftersom ersättningen baseras på antalet asylsökande man tagit emot. Nästa år kommer mer pengar, preliminärt får Landstinget i Kalmar län då 85 nya miljoner.

– De används ju för att täcka de kostnader vi har för verksamheten, säger Ingeborg Eriksson. 

Förutom själva vården och tandvården, har landstinget tagit beslut om några enskilda riktade satsningar som man utökar. Det handlar om språkpraktik via folkhögskolorna, och så har antalet platser för provtjänstgöring utökats med tio tjänster.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".