Joahn Hermansson Kalmar MGK
1 av 4
Minigolfen har betytt mycket för Johan Hermansson. Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio
Johan Hermansson Kalmar MGK
2 av 4
Johan har utvecklat sitt psyke och självförtroende under karriären. Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio
Bollväska minigolf
3 av 4
Ungefär 400 bollar behövs för att kunna bemästra alla banor. Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio
Minigolfputt
4 av 4
Att kunna slå rakt är en förutsättning för att lyckas inom minigolfen. Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio

Sjukdomen stoppar inte Johan – tillhör eliten i bangolf

"Har känt många gånger att man inte duger"
3:09 min

Muskelsjukdomen kunde inte stoppa Johan Hermansson från att ta sig till Sverigeeliten. I helgen är han med och spelar den historiska division 1-premiären med Kalmar minigolfklubb.

Han har sedan barnsben älskat all sorts sport. En muskelsjukdom hindrade honom från att spela fotboll och ishockey. Under barndomen var känslan av att vara otillräcklig ständigt med honom. Men med envishet och mycket träning lyckades han, trots sjukdomen, att ta sig till Sverigeeliten inom bangolf.

– Eftersom man har sin muskelsjukdom har man upplevt väldigt många gånger att man inte duger men genom minigolfen har jag hittat en sport där man känner att man duger, säger han.

Förra året lyckades Johan, tillsammans med sina lagkamrater i Kalmar minigolfklubb, för första gången någonsin kvala sig upp till minigolfens näst högsta serie i Sverige. På lördag är det seriepremiär.

– Det är jättestort, vi är ett av Sydsveriges bästa lag. Minigolfen i Sverige är bland världens bästa så många hade platsat i flera andra landslag, säger Johan.

Många menar att minigolf bara är en rolig sommaraktivitet. För spelarna i Kalmar MGK är det mycket mer än så:

– Vi lägger väl ner ungefär två till tre timmar om dagen på det här. Jag har inte missat en seriematch på 26 år så jag är en riktig nörd, skrattar Johan.

Att det är en sport som inte kräver särskilt mycket material är en annan missuppfattning. För att kunna nå toppen krävs det dels en klubba som är anpassad, men framförallt hundratals bollar.

– Jag kan ha med mig 400 till 500 bollar till en tävling, det finns alla möjliga olika egenskaper. Jag har till exempel en boll som bara är bra till en särskild bana i Eskilstuna.

Den historiska premiären äger rum i Olofsström där Kalmarklubben kommer möta sju andra lag under en tävling som varar under två dagar.

Johan och några från klubben har varit och testat banorna för att kunna ta reda på vilka bollar som ska användas. Förhoppningarna inför den historiska premiären är god.

–  Får vi till det så kan vi slå de flesta lagen och samtidigt så kan vi förlora mot alla om vi inte får till det men vi ska ge dem en match, avslutar Johan.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".