Sjuksköterskor i en korridor. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio
Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio

Andra avdelningar avlastar akutens sjuksköterskebrist

P4 Kalmars reporter Emelie Kempe berättar om personalbristen
1:16 min

För att lösa bristen på sjuksköterskor på akuten i Kalmar måste nu personal från andra avdelningar hjälpa till.

Bristen på sjuksköterskor på akuten i Kalmar har varit känd en tid. En ny lösning är nu att personal från andra avdelningar hjälper till.

En person som jobbar inom sjukvården i Kalmar län berättar för P4 Kalmar att nyanställda timvikarier på ambulansen riskerar att bli tvångskommenderade till akuten för att täcka upp personalbristen där. För flera av dem innebär det att de återvänder till en arbetsplats som de sökt sig ifrån.

Samtidigt får ambulanspersonalen ökad övertid för att de i sin tur måste täcka upp för personalen som försvinner från dem. En anonym källa berättar att det finns 100 pass på akuten där det saknas personal.

Vårdförbundet i Kalamr län menar att den här situationen är långt ifrån optimal men enligt anställningsavtalen är det möjligt att låna ut personal på det här viset. Det är upp till de som har ledningsansvar att se till att kompetensen finns där den behövs, vilket kan innebära förflyttningar mellan avdelningar.

Lena Nordström är verksamhetschef för akutkliniken i Kalmar, hon berättar för P4 Kalmar att de i dagsläget arbetar med bemanningen för akuten och att de skickat ut en förfrågan till alla sjuksköterskor på Kalmar läns sjukhus som kan akutsjukvård, om de kan hjälpa till att täcka upp på akuten. Där ingår ambulansen men några förflyttningar där vill hon inte gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".