Morgan Andersson
Morgan Andersson. Foto: Svemo

Västervik speedway utvecklas i allsvenskan

Lagledaren Morgan Andersson berättar om målsättningarna
2:39 min

Valet att lämna elitserien inför förra säsongen gav förbättrad ekonomi och möjlighet att lotsa fram unga svenska förare. 

Satsningen fortsätter och återkomsten till elitserien kan få ta tid.

– Vi vill göra ett uppsving i hela föreningen och försöka utveckla svenk speedway, säger lagledare Morgan Andersson.

Efter att Västervik speedway beslutat tack nej till den friplats som erbjöds i elitserien hösten 2014 så har mycket ändrats i klubben.

Omsättningen minskade i allsvenskan men utgifterna minskade mer och ett ekonomiskt underskott på 475 000 kronor 2014 förvandlades till ett överskott med 152 000 under 2015.

Hjulen snurrar fortare i elitserien men inkomsterna där vägde inte upp kostnaderna främst för relativt dyra förare från andra länder.

I allsvenskan kontrakterade Västervik nästan bara förare från Sverige och många av dem tillhör de stora talangerna inom sporten:

– Vi har i stort sett halva juniorlandslaget och vi kommer även i år att satsa på att åka svenskt, säger Morgan Andersson.

Speedwaytalanger som Joel Andersson, Kenny Wennerstam, Joel Kling, Fredrik Engman och Jacob Thorsell kompletteras med rutin i form av Peter Ljung, Mikael Max och bakom finns ett gäng förare som snart är redo för seniorspeedway i allsvenskan.

Första säsongen i allsvenskan slutade med en tredjeplats och Morgan Andersson hoppas det ska gå ännu bättre i år det inte finns någon klar seriefavorit.

Han vill inte forcera fram en serieseger till varje pris:

– Om vi skulle toppa laget med några utländska förare så skulle vi säkert vara favoriter men vi tänker inte så. Tiden får utvisa om vi blir ett topplag.

I allsvenskan finns förrutom Västervik även Gnistorna (Malmö), Griparna (Nyköping), Örnarna (Mariestad), Vargarna (Norrköping) och Valsarna från Hagfors.

Västervik börjar borta mot Gnistorna torsdag 12 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".