Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mats Hugosson (C), Tomas Kronståhl (S) och Anna Bodjo (MP).
Mats Hugosson (C), Tomas Kronståhl (S) och Anna Bodjo (MP). Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

God ekonomi möjliggör stora satsningar i Västervik

"Finns en stabilitet i ekonomin"
1:23 min

Den politiska majoriteten S, MP och C i Västervik spenderar stort i sitt förslag till budget för 2017. Investeringar i fastigheter och större ekonomiska ramar till förvaltningarna. 

Förra året gjorde Västerviks kommun ett resultat på 50 miljoner kronor plus tack vare att förvaltningarna lyckats hålla sina budgetar.  

Framöver ser man också en god ekonomi och väljer därför att börja satsa på sådant som under några år blivit eftersatt.

– Det är ju den här situationen man vill ha, att det finns en stabilitet i ekonomin som gör att man kan satsa på grejer när det behövs, och vi ser att det finns ett behov och det känns så klart jättebra.

Bland de stora investeringar som majoriteten vill få till handlar om 150 miljoner främst i nya fastigheter, som en ny sporthall i Västervik på Karstorpsområdet. En multihall i fullformat eftersom de hallar som i dag finns inte räcker till för alla idrotter.

Just kultur och fritid är högt prioriterat nu. Hela Bökensvedsområdet mitt i Västervik, där simhall, sporthall, bowling, tennis, fotboll och ishall finns, ska ses över. I den översynen ska man också diskutera bostäder. De båda kommunala ridskolorna i kommunen ska också de få upprustning och tillskott i bidrag.

När det gäller skola och förskola så kommer förvaltningen få mer pengar att röra sig med, det kan öppna för fler tjänster och lärarna ska fortsätta få en löneökning på en procent mer än vad avtalet säger.

Socialförvaltningen ska också få mer och vill satsa på vårdpraktik och mer dagverksamhet för äldre och så ska undersköterskorna få extra löneökning.

Infrastrukturen ska också få sitt. Södra infarten till Västervik som varit på tapeten och diskuterats i många år ska börja byggas 2018, säger Tomas Kronståhl, socialdemokratiskt kommunalråd.

– Vi har sagt att behovet av en södra infart är så väldigt stort för vår kommuns utveckling, så nu ger vi ett uppdrag som möjliggör en byggstart 2018. 

Det finns enligt Kronståhl en bred politisk enighet om att den måste komma till skott. 

Enligt den politiska majoriteten finns det också i budgeten en hel del utrymme för saker som kan dyka upp längs vägen. 

Dessutom har man valt att lägga vissa statliga bidrag utanför budgeten eftersom man i nuläget inte vet hur mycket det handlar om. Trots det visar slutresultatet på ett plus på 40 miljoner kronor efter 2017. 

Skatten blir oförändrad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".