Viltpassagen vid Haraldsmåla.
Viltpassagen vid Haraldsmåla. Foto: Janne Rindstig/Sveriges Radio

Elektroniken intrimmad vid övervakad viltpassage

"Den är i full gång, fellarmen ska vara åtgärdade nu"
2:58 min

Vid Haraldsmåla på E22:an strax söder om Ålem finns sedan i vintras en elektroniskt övervakad viltpassage. Efter en del intrimning fungerar övervakningen dygnet runt, men det är ingen garanti mot viltolyckor.

– Den är i full gång. I början fanns en del fellarm men det ska vara åtgärdat nu, säger Malin Davou vid Trafikverket.

Viltpassagen byggdes för tio år sedan för att styra vilda djur till en öppning i viltstängslet på den olycksdrabbade vägsträckan. Tanken var redan då att passagen skulle kompletteras med elektronisk övervakning, men pengarna har inte funnits förrän nu.

Under januari i år sattes den tekniska utrustningen upp, men eftersom det saknas el på platsen krävs det en komplicerad lösning för att övervakningen ska fungera dygnet runt.

Värmekameror känner av när djur närmar sig övergången och stora varningsskyltar tänds. Alla data sparas och kan analyseras efteråt.

– Det går att se om det varit älg, rådjur eller vildsvin som passerat vägen och exakt när, säger Malin Davou.

De första veckornas aktiviteter kring passagen håller på att sammanställas. Tidigare har manuella mätningar gjorts med hjälp av spårsand som lagts ut på marken men nu blir det en större säkerhet kring hur mycket vilt som rör sig längs vägen.

Även om tekniken fungerar och varningsskyltarna inte lyser så kan inte trafikanterna vara helt säkra på att det är fritt från djur på platsen:

– Djur kan springa vid sidan av detekteringszonen och inga system är 100-procentiga. Lyser varningsskyltarna ska bilisterna sakta ner och lyser det inte ska man ändå vara uppmärksam, säger Malin Davou.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".