Yazan Al Youssef, jägare
Yazan Al Youssef, jägare Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio

Väntetider för vapenlicens längst i landet

Polisen: "Jag ser äntligen ett ljus i tunneln"
1:41 min

Den som bor i Kalmar län får vänta länge på sin vapenlicens. Polisens region syd, där länet ingår, har nämligen längst väntetider i hela Sverige.

Polisens riktlinjer för hur lång tid det ska från att en vapenlicens söks till att den beviljas är 30 arbetsdagar. I Kalmar län och polisregion syd tar det i snitt fyra månader, medan övriga landets snitt ligger på runt fyra veckor.

– Det är orättvist att alla andra ska vänta så kort tid och vi så lång tid. Det är för jävligt.

För fyra veckor sedan sålde han sitt vapen till en person från Sundsvall samtidigt som han själv köpte ett nytt gevär själv. De sökte vapenlicens ungefär samtidigt och köparen har nu efter fyra veckor fått sin licens.

– Nu ska jag vänta i 17 veckor till, det är jättetråkigt. Jag lägger 14 000 kronor på att få jaga och så missar jag hela bockjakten för att jag inte har något vapen, berättar Yazan Al Youssef.

Det är inte bara jägare som drabbas av de långa väntetiderna. För tävlingsskyttar kan hela säsonger spolieras om vapnet går sönder och ny vapenlicens behöver sökas. Håkan Hertzman från Påryd utanför Kalmar tävlar i skytte och är frustrerad. 

– Det här har pågått under flera år och man blir så trött på det. I julas lovade polisen att väntetiden skulle vara nere på sex till åtta veckor men det har bara blivit värre.

Michaela Eileby som är ansvarig för handläggningen av vapenärenden hos polisen beklagar att det är orättvisa förhållanden jämfört med övriga Sverige. I början av 2015 slogs Kalmar län och Kronobergs län ihop med Blekinge och Skåne. Det är det här som är orsaken till problemet menar Eileby.

– Det är på grund av att Skåne inte hade tillsatt sina tjänster. När vi slogs ihop med Skåne och Blekinge hade vi åtta veckors väntetid medan Skåne hade 20. 

Du menar alltså att det är Skånes fel?

– I princip är det Skånes fel, ja.

Nu ska polisen rekrytera sju nya tjänster plus en balansgrupp på åtta personer för att kunna minska väntetiden.

– Målet är att minska väntetiden till åtta veckor fram till hösten. Jag ser äntligen ett ljus i tunneln, säger Michaela Eileby.

Såhär långa är väntetiderna i Sverige

Region Mitt - 0 till 3 veckor

Region Stockholm - 2 till 5 veckor

Region Öst - 4 till 6 veckor

Region Nord - 5 till 8 veckor 

Region Väst - 5 till 8 veckor

Region Bergslagen - 11 till 13 veckor

Region Syd - 20 till 23 veckor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".