Grop efter orkidé och Pav Johnsson
Foto: Ulla Pettersson / Erika Norberg

Naturexperten: Beröva inte människor orkidéprakten!

”Man berövar människor upplevelsen”
0:52 min

P4 Kalmars naturexpert Pav Johnsson är upprörd över att någon eller några tagit sig friheten att beröva alla oss andra på njutningen av att se fridlysta orkidéer i det vilda.

I går rapporterade vi om hur hundratals orkidéer av arten Adam och Eva grävts upp vid byn Övra Ålebäck på östra Öland.

Markägaren Ulla Pettersson berättade hur marken var full av hål istället för blommande orkidéer. Något som irriterar Pav Johnsson, bekant bland annat som P4 Kalmars ”naturnörd” och en kännare av Ölands djur och natur.

– Det första man reagerar på är att det är tråkigt, det är ett lagbrott, säger han och tillägger att orkidéerna dessutom är i stort sett omöjliga att få att växa på ett nytt ställe.

Men oavsett om det går att plantera om blommorna eller inte så menar Pav Johnsson att orkidétjuven berövat andra människor en upplevelse.

– Det är ju en av de tidigaste orkidéerna och det är många som åker till Öland för att titta på bland annat Adam och Eva, säger han och fortsätter:

– Jag tror inte att någon lyckas gräva bort alla Adam och Eva eller Sankte Pers nycklar från Öland så att de försvinner som art härifrån. Men man berövar människor upplevelsen och det vete tusan om jag tycker att det är så snyggt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".