Linus Nyström.
Linus Nyström är jaktansvarig i en vapenbutik. Foto: Elias Håkansson/Sveriges Radio

Polisens väntetider får butiker att gå i konkurs

Tvingas ligga ute med miljonbelopp
1:25 min

Butiker går i konkurs på grund av polisens långa väntetider för vapenlicens. Flera butiker i Region Syd har tvingats gå i konkurs då de tvingats ligga ute med miljonbelopp i lagervärde.

När de säljer ett vapen kan de inte ta betalt förrän köparen fått sin vapenlicens och tvingas därför ligga ute med kostnaden tills vapenlicensen är godkänd. Det handlar om miljonbelopp.

– För tillfället är det 1,5 till 1,6 miljoner, säger Linus Nyström som är jaktansvarig i en vapenbutik i Kalmar.

Vapenvalvet är överfullt av vapen och butiken får inte plocka in mer vapen eftersom det inte får plats. Problemet har funnits i flera år berättar Linus som är orolig inför framtiden.

– Ja, någon gång måste ju ske en ändring, i alla fall här nere. I norra och i mitten av Sverige är det ju rimliga väntetider.

Hur länge klarar ni av den här långa väntetiden?

– Ja vi har ju haft det såhär i tre år så man lär sig att leva med det och arbeta på det här sättet. Det tar fruktansvärt mycket arbetstid att hålla koll på lagret och skjuta upp leveranser hela tiden.

Michaela Eileby som är ansvarig över handläggningstiderna av vapenärenden hos Polisen förstår att butiker är kritiska till den långa väntetiden.

– Jag förstår ju att de varit frustrerade under en längre tid eftersom de ligger ute med en så kostnad utav lagerhållning av skjutvapen, det är bara att beklaga.

Hur länge ska dem behöva kämpa emot?

– Jag vågar inte säga någon tid men eftersom vi får in nya resurser nu så kommer det att lossna så jag kan bara säga till dem att håll ut.

Såhär långa är väntetiderna i Sverige

Region Mitt - 0 till 3 veckor

Region Stockholm - 2 till 5 veckor

Region Öst - 4 till 6 veckor

Region Nord - 5 till 8 veckor 

Region Väst - 5 till 8 veckor

Region Bergslagen - 11 till 13 veckor

Region Syd - 20 till 23 veckor

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".