Ewan McGregor och Stellan Skarsgård i Our kind of traitor. Foto: SF.
1 av 4
Ewan McGregor och Stellan Skarsgård i Our kind of traitor. Foto: SF.
Reham Mohammed som Nojoom. Foto: Acisfilm.
2 av 4
Reham Mohammed som Nojoom. Foto: Acisfilm.
Marie-Josee Croze och Mikka Nousiainen i Två nätter till morgonen. Foto: Njutafilms.
3 av 4
Marie-Josee Croze och Mikka Nousiainen i Två nätter till morgonen. Foto: Njutafilms.
Nicholas Hoult och Tye Sheridan i X-Men Apocalypse. Foto: Fox Movies.
4 av 4
Nicholas Hoult och Tye Sheridan i X-Men Apocalypse. Foto: Fox Movies.

Veckans bio: Stellan jagas av ryska maffian

Filmrecensenten: Underhållning för stunden
4:12 min

Han väntar sig en avrättning när som helst och vill rädda sin familj och sig själv. Stellan Skarsgård kan ses i thrillern Our kind of traitor. Vår filmrecensent Björn Jansson sätter betyg.

Nojoom, 10 år och skild heter en av de filmer som berört mig mest av alla i år. Vi tas till Jemen, det är starka färger, sol och sand, kryddor på marknaden och barn som leker. En flicka sliter sig loss från en man och tar sig till domstolen och väl där så möter hon en domare, ser honom i ögonen och säger att hon vill skilja sig.

Filmen Nojoom bygger på verkligheten och de första fallet i Jemen där en ung flicka gick till domstol för att komma undan övergrepp och inlåsning, och regissören själv Khadija Al Salami blev själv bortgift vid elva års ålder men lyckades blir fri.

Det är ett starkt ämne, och det är en välgjord film som inte målar allt i svart och vitt, i domstolen får även männen som gjort upp om flickans äktenskap förklara sig. Man kan se Nojoom för att få upp ögonen för vad som sker när unga flickor gifts bort, och man kan se filmen helt enkelt för att den är bra! Mitt betyg blir en fyra.

Två nätter till morgonen är ett relationsdrama där franska Caroline och finska Jacob möts på en hotellbar, hon är arkitekt och han DJ. Och det blir en natt utan språk, och när han vaknar är hon försvunnen. Men nästa dag möts de igen, och det blir ännu en natt - ett askmoln hindrar flyget och nu kan de prata med varann. Det är ett möte som svänger i humör, i känslor och i hur mycket de två vill lämna ut av sig själva. Jag ger en stark trea till filmen Två nätter till morgonen, hade Jacob varit lika spännande som Caroline så hade betyget blivit högre.

Our kind of traitor bygger på en bok av John LeCarré, och det betyder underrättelsetjänster och internationell kriminalitet. Här är det den ryska maffians pengatvättare som vill hoppa av, han väntar sig en avrättning när som helst och vill rädda sin familj och sig själv. Stellan Skarsgård spelar honom, rödkindad och lätt berusad med halvlångt hår.

För att få hjälp att nå MI6, den engelska underrättelsetjänsten lockar han en engelsman på semester att bli kurir, EwanMcGregor spelar honom. Det här är enklare än Tinker, taylor, soldier, spy men tillräckligt rafflande för att man ska bli underhållen för stunden. Det blir en trea i betyg från mig till Our kind of traitor.

Jag läste Buster och Agent X9 när jag var liten men när böckerna tog över så öppnades nya världar och jag kände inte längre något behov av Benny Guldfot eller Modesty Blaise. Och så känns det när jag ser Avengers och X-Men, en hop superhjältar i oändliga slagsmål där det mesta runt omkring smulas sönder och där alla av vikt överlever.

Men det finns en scen som får mitt filmälskarhjärta att slå lite snabbare i Apocalypse, och det är när Quicksilver dyker upp. Han som rör sig snabbare än någon hinner blinka. Till skön 80-talsmusik räddar han eleverna på skolan för speciellt begåvade barn undan en katastrof, väggar och tak faller och han lyfter undan dem en efter en och tar en cola i steget, sveper den och hastar vidare och runt omkring pulserar färger. Det är en riktigt häftig scen. Resten är för serietidningsfansen. Tvåa i betyg till X-men Apocalypse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".