Polisbilar utanför polishuset i Kalmar. Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

Kalmarpolisen anställer 15 till nytt kontaktcenter

Siktar på normala väntetider i höst
1:22 min

Nu satsar polisen på att korta kötiderna till anmälningsnumret 114 14 och på att bli bättre på att utreda enklare brott.

Kalmar kommer få ett nytt kontaktcenter i höst och nyanställer nu 15 personer.

Niklas Gerdbo är sektionschef för Polisens kontaktcenter i region Syd och han säger att de långa köerna snart kommer försvinna.

– Väntetiderna beror till stor del på att vi gör förändringar inför hösten. Målsättningen är att i höst kommer vi vara nere på normala nivåer, säger Niklas Gerdbo.

Polisens ibland halvtimmeslånga köer till numret 114 14 där man kan anmäla brott och lämna tips har fått mycket kritik den senaste tiden. De långa köerna hänger till stor del samman med förändringarna som man nu gör inom polisens kontaktcenter eftersom polisens operatörer nu får utbildning.

Tanken är att man redan vid en första anmälan ska komma längre i utredningen av brottet.

I höst öppnar det nya kontaktcentret i Kalmar där 26 operatörer ska jobba tätt tillsammans med en mindre grupp utredare – allt för att bli mer effektiva i utredningsarbetet kring enklare brott.

– De ärendena som är utredningsbara ska vi lägga kraft på och förbereda så mycket vi kan. I framtiden kommer operatörerna kunna vidta utredningsåtgärder som att säkra en övervakningsfilm, hålla förhör och komplettera med andra uppgifter som gagnar utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".