Turf-event.
Foto: Privat/Sveriges Radio

"Turfare" jagade mobilzoner i Kalmar

Angelica Sjötång och Hasse Engström berättar om spelet
2:18 min

I lördags kunde man se ovanligt många löpare och snabba cyklister i de centrala delarna av Kalmar. 200 spelare konkurrerade om digitala zoner med hjälp av mobilens GPS.

Tävlingen kallas Bonanza och hålls varje år på en ny ort i Sverige. I år arrangerades tävlingen av Kalmar Turfförening.

Över 200 personer från 17 olika regioner deltog i lördagens tävling som var uppdelad i två heat: ett till fots i centrala delarna av Kalmar och ett på cykelsadeln, där de digitala zonerna låg utplacerade i ett större område som sträckte sig mellan Kalmarstadsdelarna Stensö i söder till Berga i norr.

Helgens tävling pågick under några timmar, men varje månad tävlar spelare över hela Sverige för att komma så högt som möjligt på topplistan. Zoner finns att ta över i alla tätorter – bara i Kalmar finns flera hundra platser att "checka in" på med mobilen.


Fakta: Turf

Turf är en app som utvecklats av privatpersoner på fritiden. Genom att fysiskt förflytta dig till en plats och sedan använda din GPS kan du få poäng, ungefär som när du "checkar in" på Facebook eller andra liknande tjänster.

Omkring 3 000 personer är aktiva "turfare" i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".