Hål i marken inne i Ismanstorps borg.
Hål i marken inne i Ismanstorps borg. Foto: Anna Olofsson/Sveriges Radio

"Orkidétjuvar" är troligtvis grävlingar

Söker efter insekter i marken
1:26 min

Det verkar som att det är hungriga djur som ligger bakom de nya misstänkta orkidéstölderna på Öland.

Hittills under våren har tre konstaterade orkidéstölder upptäckts på ön, och i helgen upptäcktes ett 30-tal kvadratiska gropar inne på Ismanstorps borg på mellersta Öland.

Men Ulla-Britt Andersson på Ölands Botaniska förening tror inte att det är människor som ligger bakom det hela i det här fallet:

– Jag tror mer på ett djur i det här läget faktiskt. I och för sig är groparna ganska kvadratiska och regelbundna, men vi tittade runt här och en del är väldigt grunda. Vi har hittat någon slags spillningsrest också, säger hon när P4 Kalmar går med henne runt på platsen.

Av spillningen att döma ser det ut som att det är grävlingar som varit i farten och orsakat groparna inne på Ismanstorps borg.

– De kan söka insekter av olika slag i den här marken, säger Ulla-Britt Andersson.

Men kan de göra sådana här kvadratiska hål rakt ner i marken? Det ser ju ut som om någon har gjort det med mänsklig hand?

– Ja. Jag förstår när man ser det här, att man kan tro att det är en människa, men just det här skulle inte jag svära på att det är mänskogjort – utan mer djur.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".