Klassrum med jordglob
Mörbylånga kommun ska ha föräldramöte på modersmål för att få fler elever att lyckas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Föräldramöte på eget språk – Mörbylånga är först ut

"Kommer vara en vinstmaskin"
0:51 min

Att ha föräldramöten på ditt modersmål blir nu verklighet. Mörbylånga kommun tillsammans med Fryshuset är först i landet med idén. 

I höst ska det bli verklighet att ha föräldramöten på modersmål i Mörbylånga kommun. Den idén är kommunen först i Sverige med och mötena sker i samarbete med Fryshuset. 

– Vi har sett att om man når måluppfyllelsen i skolan och föräldrar, skola och elever samarbetar mer. Då sjunker riskfaktorn ganska mycket och unga lyckas faktiskt skapa sig en framtid i större utsträckning än om de inte lyckas i skolan, säger John Heyne, Fryshuset. 

Först ut är möten på arabiska och dari, som pratas i delar av Afghanistan. Personerna som ska utföra mötena är utbildade till barnpedagoger och håller i mötena själva. Tanken är att skolan ska betala lönen för den personen samtidigt som Fryshuset har dem som anställda.  

– Det här är ett partnerskap som vi gör tillsammans med kommunen. Det är klart att vi måste se till att de ska få mat på bordet så det är klart att pengar måste fram till lön, säger han. 

John Henye tror mycket på den här idén.

– Socioekonomiskt vet vi att det här kommer vara en vinstmaskin för kommunen att jobba.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".