Thomas Meltzén
Thomas Meltzén, rekryteringsansvarig i Oskarshamns fotbollsdomarklubb. Foto: Johanna Lindblad Ahl

Stor brist på fotbollsdomare

"Ungdomsmatcherna är de tuffaste matcherna"
1:24 min

Det råder stor brist på domare i Sverige. Bara i Småland saknas runt 40 domare. En orsak till domarbristen kan vara det tuffa klimatet för unga domare.  

Sveriges Radios undersökning visar att i hela landet saknas runt 600 domare på seniornivå. I Småland säger fotbollförbundet att det handlar om drygt 40 domare som saknas. Men det kan handla om många fler än så. 

Thomas Melzén är rekryteringsansvarig i Oskarshamns fotbollsdomarklubb och bara där är bristen omfattande. Först säger han att det saknas fem-sex stycken bara i år. Men ändrar sig sedan. 

– Det kanske inte räcker med fem eftersom vi är många som är över 55 år. Vi kanske behöver tio så vi kan få lite avlastning. 

Situationen är liknande för flera fotbollsdomarklubbar bara i Kalmar län. De domare man har får därför arbeta hårt. Thomas Meltzén säger att de måste döma mellan tre och fem matcher i veckan för att det ska gå ihop, vilket ger lite fritid för den som är engagerad. 

Några pengar är det inte att tala om heller. För en match kan det handla om runt 500 kronor, och utslaget på de timmar som en match kan ta med resa och allt blir timpenningen ganska mager. 

Varje år utbildas 2 000 ungdomsdomare i Småland, men det är få av dem som går hela vägen och dömer seniorfotboll.

Thomas Meltzén säger att det beror på att som domare måste man ha ett visst psyke och att det hårda klimatet på fotbollsplanerna påverkar tidigt.

– De blir ju brända. Ungdomsmatcherna är de tuffaste matcherna ihop med division 6. Där är det ju föräldrar som står och bär sig åt.

Hur man ska göra för att få fler att bli domare vet han inte. I så fall skulle ju problemet redan varit löst för längesen menar han. Men en sak som han tror på och som Smålands FF också pratat om är fadderverksamhet, som i dag inte är möjligt.

– Egentligen skulle de här ungdomarna behöva ha faddrar, men vi har inte folk till det.

Han menar att de unga domarna skulle behöva ha stöttning hela vägen.

– Det funkar ju inte eftersom alla har matcher hela tiden.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".