Sverker Thorén.
Sverker Thorén (L) är kritisk. Foto: Nick Näslund/Leif Johansson/Sveriges Radio

L-politiker kritiska när cancervård flyttas till Kalmar

Thorén (L): "Oerhört dålig information"
1:10 min

Kalmar läns landsting struntar i sina egna beslut och gör att Västerviks sjukhus mister kompetens. Det menar flera politiker i Liberalerna.

Orsaken till kritiken är att från och med i höst ska patienter med ändtarmscancer vårdas i Kalmar i stället för Västervik. Ett beslut som tagits på för låg nivå och på dåliga grunder menar politikerna.

En av dem är Sverker Thorén, kommunpolitiker för Liberalerna i Västervik.

– Jag tänker att det varit en oerhört dålig information och kommunikation med kommunalpolitiken, jag är förvånad att en fråga av stor vikt för länets befolkning inte förs till landstingsfullmäktige, säger han.

Det är inte bara Sverker Thorén som är upprörd över det här beslutet. Även landstingspolitikern Åke Aldman har reagerat och kritiserat beslutet och hur det har tagits.

De menar att landstinget bryter mot ett tidigare beslut om att större förändringar ska konsekvensanalyseras innan något beslut fattas.

För konsekvenser får det här beslutet menar de. De läkare det handlar om jobbar också med andra frågor än ändtarmscancer och sjukhuset kommer tappa viktig kompetens.

De menar också att beslutet bygger på lös grund, att landstinget tittat på undersökningar om hur vården ska bedrivs – undersökningar som inte alls passar in på hur det ser ut i Kalmar län.

– Man inrättar en vård på premisser som gäller storstadsområden. Studier som gjort i USA i storstadsmiljöer med stort underlag och många sjukhus omsätter man till våra sjukhus här i landsorten där inte samma förutsättningar gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".