Domare
Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Två domare ska döma i division 6-fotbollen

"Fyra ögon som ser i stället för två"
1:23 min

För att göra arbetssituationen lättare för fotbollsdomarna ska matcher i division 6 från och med i höst dömas av två domare. De är ett test, men kan bli permanent från och med nästa år om det slår väl ut.

Magnus Appelberg, domaransvarig på Smålands FF säger att det i dag är många klubbar i division 6 som beställer assisterande domare och därmed vill ha tre domare. 

– Det är en bristvara och kommer långt ner på stegen i prioritet. I den mån det finns domare kan man ställa upp med tre. Men nu ska vi gå en gyllene medelväg och testa två domare i division 6. 

Idag används tvådomarsystemet främst inom ungdomsfotbollen, framförallt för att domarna själva ska känna trygghet och stöd i varandra. Och det tror Magnus Appelberg på Smålands fotbollförbund också är bra inom seniorfotbollen.

– Det är inte alltid enkelt att hålla offsidelinje, se allt spel osv. Är man två är man fyra ögon som ser. Nu ska vi testa det och faller det väl ut kan det bli så att vi permanentar det från 2017.

Men tvådomarsystem i division sex kan bli ett problem - eftersom det i dag är domarbrist på många håll. Thomas Meltzén är rekryteringsansvarig i Oskarshamns fotbollsdomarklubb.

– Det innebär att vi inte kan döma division 6, för vi har inte folk till det. Sen tror jag det är en god idé för det skulle underlätta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".