polska flaggor
Svenska och polska flaggor vajade sida vid sida på Stortorget i Kalmar på måndagen. Foto: Janne Rindstig

Polsk satsning säkrar jobb i Tvärskog

Platschefen: "Det är en fantastisk händelse"
3:48 min

Det polska företaget Andrewex har från och med idag tagit över verksamheten vid sågen i Tvärskog. Knappt 20 anställda ska leverera förädlade trävaror som främst ska användas i IKEA:s sortiment av sängar och trädgårdsmöbler.

– Det här är det största händelsen i min karriär, säger Thomas Gustafsson som kommer fortsätta som platschef i Tvärskog men nu med nya ägare från Polen.

För drygt fyra månader sedan kom beskedet från tidigare ägaren Rörvik att sågen i Tvärskog skulle läggas ner. Drygt 40 arbetstillfällen skulle försvinna.

– Vid nyår kände jag att anläggningen skulle monteras ner och säljas del för del men så öppnades en möjlighet att få nya ägare i februari, säger Thomas Gustafsson vid måndagens presskonferens där en flera nöjda aktörer kunde konstatera att affären var i hamn.

De nya ägarna. som har nästan 2 000 anställda vid olika anläggningar i Polen, har länge sökt en samarbetspartner i Sverige för att utveckla sin verksamhet.

– Vi har samarbetat med IKEA i nästan 20 år och ser det som en stor möjlighet att ha egen verksamhet i Sverige med hög rågvarukvalité och yrkesskicklighet. Det är en dröm som blivit verklighet, säger Sebastian Paradowski, styrelseordförande i Andrewex Tvärskog Timber AB.

– Vi har samarbetet med Andrewex sedan 2002 och ser dem som ett ansvarsfullt och progressivt företag med god tillväxt, säger Ulf Johansson, skogs- och råvaruchef vid IKEA

Sedan beskedet kom om att Rörvik ville lägga ner verksamheten i Tvärskog har tillverkningen gått på sparlåga och många anställda har sökt sig till andra jobb. Några har också sökt sig tillbaka till sågen igen i takt med att planerna på den möjliga nya ägaren presenterats.

– Vi har medvetet haft en öppen dialog kring förhandlingarna med Andrewex för att inte tappa för mycket erfarenhet, säger Thomas Gustafsson.

Verksamheten startar i ny regi redan dag och sågning av råvaror kommer pågå under juni för att ta paus i juli. 14 augusti kommer verksamheten starta på allvar och då ska förädlingen av virket börja för Andrewex produktion åt IKEA. Från start finns 18 anställda men på sikt kan det bli fler.

– Jag tror vi har en framtid i södra Sverige men måste bli bättre på förädlingsstegen och inte nöja oss med att göra halvfabrikat. Andrewex har också ett utbud av 3 000 trädgårdsprodukter som dom nästa säsong vill börja sälja i Sverige och då kan Tvärskog bli en distributionscentral, säger Thomas Gustafsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".