Fredrik Modéus.
Fredrik Modéus, biskop Växjö stift. Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio

Öländskt pastorat har rest utomlands för 800 000

Biskop Fredrik Modéus efter granskningen: "Så här ska det inte gå till"
0:59 min

Anställda och kyrkopolitiker från Södra Ölands pastorat har gjort utlandsresor för nästan 800 000 kronor de senaste åren, det visar Ekots granskning.

Sveriges Radios Ekoredaktion har granskat hur Svenska kyrkans församlingar har rest, vad som gjorts under resorna och hur mycket det har kostat.

55 anställda och kyrkopolitiker från Södra Ölands pastorat åkte förra året på en resa till Rom för över 360 000 kronor. Det visar Ekots granskning över de församlingar som lagt mest pengar på utlandsresor de senaste åren.

Fyra år tidigare, 2011, gjorde 28 politiker och anställda från Södra Ölands pastorat en resa till Israel för över 427 000 kronor.

Resan till Rom förra året beskrivs som "en arbetsresa med studieinslag". Men i programmet finns endast ett par timmars arbetspass per dag. Övrig tid ägnas åt vandring i staden, fritidsaktiviteter och besök på historiska platser.

När Växjö stifts biskop Fredrik Modéus får frågor om granskningen som helhet säger han till Sveriges Radio att alla resor måste vara motiverade, utan överflöd och med ett bra program.

– När det blir fel så har jag förståelse för att man blir upprörd, säger Fredrik Modéus.

Här finns hela listan med svenska församlingars resor som Ekot granskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".