Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utvisade och avvisade mister bistånd och bostad

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 06.35
Migrationsverkets Jan Ekdahl: "I rimlig tid ska de lämna boendet och landet"
(1:24 min)
Migrationsverkets kontor. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
44 av de 66 i Kalmar län som berörs bor i Migrationsverkets lokaler. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

I dag, onsdag, träder en lagändring i kraft som gör att 66 personer i länet som sökt asyl inte längre har rätt till bistånd och boende. Det gäller de som fått ett beslut om avvisning eller utvisning som har börjat gälla.

– De personer som har valt att inte lämna landet efter laga kraftvunnet beslut får inte ersättning längre och har inte längre möjlighet att bo kvar i våra anläggningar, förklarar Jan Ekdahl som är enhetschef på Migrationsverket.

Lagändringen gäller inte asylsökanden som är ensamkommande flyktingbarn eller asylsökanden med barn. För de grupperna finns det ingen fastlagd tidsfrist för hur länge de kan stanna i Sverige med bistånd och bostad efter att ett beslut om utvisning eller avvisning har börjat gälla.

Men för alla andra som har gått igenom asylprocessen med ansökningar och överklagande och till slut ska avvisas eller utvisas är lagen numera tydlig. När beslutet har vunnit laga kraft, alltså inte längre går att överklaga, har de inte längre rätt till bistånd och bostad i Sverige.

De ska också lämna tillbaka sina svenska identitetshandlingar och bankkort. Den som vägrar att lämna sitt boende kan bli avhyst med hjälp av kronofogden och polisen.

I Kalmar län handlar det om 66 personer. 44 av dem bor i Migrationsverkets lokaler och 22 i egna boenden. Enligt Jan Ekdahl kommer ingen att kastas ut från sitt boende på Migrationsverket i dag.

– Vi inleder en dialog och de ska i rimlig tid lämna boendet och sedan lämna landet.

Från flera håll har det kommit fram en oro för att lagändringen leder till att det bli fler papperslösa i Sverige, men det vill Jan Ekdahl inte spekulera i. Han har också svårt att säga vilka andra konsekvenser lagändringen kan få.

– Vi har ingen praxis i domstol ännu och det kan ju förveckla sig åt lite olika håll, säger Jan Ekdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".