Lekplats med barn i färgglada västar.
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

Barn fick inviga ny lekplats i Smedby

Hör P4 Kalmars testpatrulls omdöme om lekplatsen
0:40 min

Kalmar kommun satsar på att bygga nya, och rusta upp gamla, lekplatser. I Smedby utanför Kalmar fick barnen vara med vid invigningen av en ny på onsdagen.

Satsningen ska göra att lekparkerna blir säkrare och även mer tillgängliga för barn med funktionshinder. Barnen är också en viktig del i byggandet genom att de fått göra teckningar på vad de helst vill ha på en lekplats.

Glass, solsken och ballonger stod för inramningen när den senaste lekplatsen invigdes i Smedby under onsdagen. Den ligger i slutet av Raabs väg och Gudmundsvägen på en kulle.

– Det bästa är den nya linbanan. Det pirrar i magen när jag åker den, sa Vilma Nilsson, 10 år, som testade lekplatsen tillsammans med tre kompisar för P4 Kalmars räkning.

Tidigare har lekplatserna gjorts för barn i åldrarna upp till fem år. Nu satsar kommunen på att rusta upp platserna för även lite äldre barn.

Totalt satsar Kalmar kommun omkring tio miljoner kronor på att rusta upp och bygga nya lekplatser. Efter Smedby står stadsdelen Lindsdal på tur för att få sina lekplatser renoverade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".