Automatvapen.
Bild ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Fyra års fängelse för vapengömman

Mannens version: Okänd ville att han tog hand om vapnen
0:58 min

Den 46-årige Nybrobo som åtalades för att ha haft en stor vapengömma i sin lägenhet har nu fått sitt straff: fyra år i fängelse.

Mannen döms för flera brott, bland annat för synnerligen grovt vapenbrott och olovlig alkoholförsäljning. Däremot frias han från anklagelsen om medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

Mannen döms till fyra års fängelse. Han har nekat till flera av anklagelserna.

Det var i samband med ett alkoholtillslag som polisen upptäckte den omfattande vapengömman. Mannen hade flera automatvapen och en rad andra vapen hemma i bostaden i Nybro.

Själv har mannen hävdat att en till honom okänd person kom förbi och ville att han skulle förvara vapen i samlarsyfte. Den okände mannen skulle ha blivit arg och avfyrat en pistol. Den nu dömde mannen ska då ha känt sig tvingad att ta hand om vapnen, enligt sin egen berättelse.

I vapengömman i Nybro hittade polisen även pumphagelgevär, tre eller fyra pistoler och ammunition. Mannen ska också ha förvarat vapen hemma hos kompisar, bland annat hos en person som bor söder om Kalmar.

– Det vi har i beslag är fyra militära vapen och han åtalas även för ytterligare fyra automatvapen och några pistoler, har polisens utredare Marcus Jägerbrink tidigare berättat för P4 Kalmar.

"Zastava M53 är en helautomatisk kulspruta, tillverkad för den jugoslaviska krigsmakten. Vidare anges att det är ett militärt mycket fruktat kraftfullt vapen med mycket hög eldhastighet."

Mannen förfogade också över två handgranater. Åklagaren ville koppla mannen till explosionen på Unionsgatan i Kalmar den 15 november förra året, då tillfälligheter gjorde att ingen person skadades.

Men tingsrätten friar mannen från anklagelserna om medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse. Rätten tycker inte att bevisen räcker.

Brott som mannen döms för:

  • Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
  • Synnerligen grovt vapenbrott.
  • Brott mot vapenlagen.
  • Olovligt innehav av alkoholdrycker.
  • Olovlig försäljning av alkohol.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".