Skogsbrand rasar vid Emsfors

Fortfarande härjar en omfattande skogsbrand vid Emsfors, på gränsen mellan Oskarshamns och Mönsterås kommuner. Två helikoptrar och brandflyg vattenbombar området.

Brandområdet som på eftermiddagen enligt räddningstjänsten var cirka 300 gånger 400 meter stort, har nu blivit ännu något större, men nu har man stoppat spridningen uppger SOS Alarm strax efter klockan 21.

Räddningstjänsten har haft hjälp från brandflyg. Två militärhelikoptrar har också satts in och vattenbombar nu området.

– Det är otillgänglig mark, dåligt med vägar i området och lite blötmark så det är svårforcerat, säger Nils-Inge Hagman, inre befäl för räddningstjänsten i Oskarshamn.

SOS Alarm har fått många samtal om brandlukt från människor som bor i vindriktningen.

– Man har ringt från Fliseryd, Ruda och så vidare. Med hjälp av brandflyg har områdena kontrollerats och man kommer fortsätta med det när man går upp igen, säger Nils-Inge Hagman.

Väderprognosen talar om fortsatt torrt väder, men räddningstjänsten kan få viss hjälp av Emån och närliggande våtmarker.

– Det är en nordostlig vind så med lite tur går branden mot våtområdet.

Prognosen på torsdagskvällen var att räddningstjänsten skulle behöva arbeta med branden i flera timmar till. Man har nu begränsningslinjer som man håller, spridningen är stoppad, och släckningsarbetet fortsätter fram till mörkrets inbrott. Därefter går man vakt under natten och återupptar släckningen när ljuset återvänder, uppger SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".