Flyktingbarn. Arkivfoto: Marcus Carlehed/SR
Arkivbild: Marcus Carlehed/SR

Välkomstkit till alla flyktingbarn

Innehåller allt från pennor och block till gosedjur och filtar
2:35 min

Rädda barnen tillsammans med IKEA Kalmar och Unicef delar ut 3 000 välkomstkit, i form av en ryggsäck, till alla flyktingbarn runt om i Kalmar län.

Idén till själva välkomstpaketet inleddes för några månader sedan i Göteborg när många flyktingar kom till Sverige.

Rädda barnen och Ikea har sedan länge haft ett samarbete där man har arbetat tillsammans för att hjälpa flyktingar i Sverige och speciellt de barn som kommer från oroliga förhållanden.  

Nu delar organisationerna ut 3 000 ryggsäckar blandade med olika saker – allt från pennor, block och förvaringsboxar till gosedjur och filtar till barn från 0 till 17 år i Kalmar län.

Ann-Britt Wejdsten från Rädda barnen tillsammans med sin kollega Karin Lindstedt var på plats på flyktingförläggningen i Helgesbo för att dela ut ryggsäckarna. Karin var märkbart rörd efter att ha träffat barnen. 

– Det är helt fantastiskt. Jag tycker att det är för mycket fokus på det negativa hela tiden och nu får man vara med och göra något positivt istället. Detta är en enorm glädje. 

Förutom ryggsäckarna så kommer organisationerna att renovera fyra rum på flyktingboendena runt om i Kalmar län, för att skapa en attraktivare miljö för barnen. Ulrika Åsén, hållbarhetskoordinator på IKEA Kalmar säger att flickor är den gruppen man vill hjälpa. 

– Flickorna på boendena i Kalmar län har knappt med aktiviteter att göra. Därför skapar vi rum som gör det möjligt för dem att sysselsätta sig med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".