Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Par i rätten – misstänkt för svindleri

Uppdaterat tisdag 7 juni 2016 kl 15.15
Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 11.20
Ska ha fört över miljoner till ett privat konto
(1:34 min)

I dag startade rättegången mot det par som misstänks för att ha svindlat 20 miljoner från ett fastighetsbolag i Kalmar. Brotten började redan 2008 enligt åklagaren och uppdagades först i början av 2013.

Kvinnan var anställd vid fastighetsbolaget och hade hand om bokslut, fakturahantering och bankdosor.

Enligt åtalet gjorde kvinnan olika överföringar till sig själv, sin man och mannens företag genom att konstruera olika falska fakturor och loggade in med chefernas inlogg för att attestera dem. Mannen misstänks för att ha förmått kvinnan att begå de här olika brotten.

Allt började 2008 då 400 000 kronor försvann. När ingenting upptäcktes blev beloppen allt större och 2012 försvann sju och en halv miljoner från fastighetsbolaget.

I slutet av 2012 aviserade Skatteverket om skatterevision hos mannens företag. Två veckor senare drabbades företaget av en brand där bokföringspärmar förstördes och åklagaren menar att den här branden kan ha varit anlagd – men man har inte kunnat bevisa det.

I slutet av 2012 började även ledningen i fastighetsbolaget ana oråd och begärde att en så kallad tredjemans revision skulle göras. Några veckor senare gjordes en polisanmälan mot kvinnan.

Mannen förnekar brott helt och hållet. Kvinnan erkänner att hon har gjort tre, i sammanhanget mindre, överföringar men att hon ska ha betalat tillbaka huvuddelen av dem och att hon har haft för avsikt att betala tillbaka allt. Hennes advokat menade därför att det inte är säkert om det här ska betraktas som ett grovt brott och att överföringarna som gjordes 2008, 2009 och 2010 skulle kunna vara preskriberade.

– Det är uteslutet att det är något annat än ett grovt brott, sa åklagare Thomas Hagman.

Beloppen i sig är så stora att de inte kan röra sig om annat än grovt brott och det förslagna sätt som kvinnan utnyttjat sin förtroendeställning på gör att det måste betraktas som grova brott, tillade målsägarbiträdet Eva Kullman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".