Jenny Nyströmskolan
Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Gymnasieelever: Cannabis har blivit vanligare

Skolsköterskan: Cigaretter kan vara en inkörsport
1:26 min

Var tredje elev i tvåan på gymnasiet röker – och de flesta börjar på grund av grupptryck, enligt en undersökning från A non smoking generation. Samtidigt berättar elever att cannabis blivit allt vanligare.

20-åriga Maya Brinell sitter på "fel" sida av den vita tjocka linjen på skolgården på Jenny Nyströmsskolan. Det är den linjen som skiljer rökare från icke-rökare.

På andra sidan sitter hennes två kompisar Tilde Jonsson och Louise Won Wangenheim, båda 18 år. De röker inte men det gör Maya Brinell.

– Alla de coola kidsen rökte ju och jag ville vara en av de coola kidsen, säger Maya Brinell.

Ingrid Brengesjö är skolsköterska på Jenny Nyströmskolan och hon berättar att skolan kartlägger elevernas rökning vid hälsosamtalet i årskurs ett på gymnasiet.

Summan över hur många som röker på gymnasiet har alltid varit ungefär densamma medan det så kallade feströkandet ökar.

– Ungefär 30 procent röker. 25-30 procent. Sen har det ökat att röka vid vissa tillfällen, 45-50 procent. Det är en ganska hög nivå som röker vid vissa tillfällen.

Och med vissa tillfällen, vad menar du då?

– När man är på fest, när man har druckit. Ja, det är oftast då, säger Ingrid Brengesjö.

Men rökning av cigaretter är inte bara farligt i sig självt – det kan vara en inkörsport till tyngre saker såsom cannabis och liknande menar Ingrid Brengesjö.

Hon tror att det har blivit vanligare hos ungdomarna men har ingen statistik som visar hur pass vanligt det är.

– Ja, jag tror inte riktigt att de inser riskerna med att röka cannabis. Det är en kick som de får och de tycker det är lite häftigt men jag tror inte de inser vilka effekter det kan få, säger hon.

Maya Brinell, Luise Won Wangenheim och Tilde Jonsson går alla i trean på Jenny Nyströmsskolan och säger att hasch och cannabis är vanliga inslag på fester och i olika umgängen.

– Jag har lagt märke till det mycket mer att folk röker på och att folk är höga och så, säger Luise Won Wangenheim.

Är det vanligt att man testar?

– Alltså ja, det är ju ganska vanligt. Många som jag känner har rökt, men det har varit en engångsgrej, säger Louise Won Wangenheim.

Hur lätt är det att få tag på cannabis?

– Jag har tagit ett aktivt val att inte testa men om jag hade velat testa hade jag nog kunnat få tag på det från det att jag var 13 kanske, säger Tilde Jonsson.

– Det är lätt att få tag i, det är inte svårt, säger Louise Won Wangenheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".