Avspärrning och polisbil.
Arkivfoto: Helmuth Petersson
Mordutredning i Kalmar: man död i lägenhet

Misstänkt för mord i Kalmar nekar till brott

Lyssna: P4 Kalmars Sigrid Edsenius rapporterar från mordrättegången i Kalmar
1:21 min

Den man som misstänks för mord på en man i 50-årsåldern i Kalmar i november förra året förnekar brott, det kom fram när rättegången inleddes på onsdagen.

I dag, onsdag, inleddes rättegången mot den 36-årige man som misstänks för mord på en 53-årig man i Kalmar i november förra året. Ett mycket brutalt mord med inslag så våldsamma att de är svåra att ta in. Slag, mängder av knivhugg och stympning gör att åklagaren kallar mordet hänsynslöst och förnedrande.

36-åringen förnekar att han ska ha gjort sig skyldig till mordet. När förhandlingarna inleddes och åklagaren beskrev det brutala mordet visade mannen inte några känslor utan satt bakåtlutad i sin stol.

Han har flera våldsamma brott bakom sig och har levt en stor del av sitt liv bakom fängelsemurar. Det övervåld som 53-åringen fick utstå verkar ha utlösts av en bagatell. Kanske tyckte inte 53-åringen att 36-åringen skulle vara taskig mot sin flickvän och sa till honom att ta det lite lugnt. Kanske var det något annat som hände mellan dem och som ledde till mordet som mannen nu är misstänkt för. Det är än så länge inte klarlagt vad som gjorde att 36-åringen fick det våldsamma utbrott han misstänks för.

Har genomgått sinnesundersökning

En liten sinnesundersökning har gjorts och om tingsrätten finner honom skyldig kommer han med största sannolikhet få genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

För första gången sedan mordet i november möttes det tidigare paret i dag i tingsrätten. Kvinnan säger att hon inte vet vem som begick mordet och att hon därför inte heller kan ha gjort sig skyldig till skyddande av brottsling när hon försökte städa upp blodet i lägenheten.

Eftersom knivhuggen verkar ha utdelats i badrummet är det möjligt att hon kanske inte har sett mordet, även om hon enligt vittnesuppgifter var i närheten när misshandeln av 53-åringen började.

Träffades på en krog

36-åringen och kvinnan har tidigare varit ett par och under förhandlingarna försökte 36-åringen få ögonkontakt med henne. Vid ett tillfälle reste sig kvinnan hastigt upp och gick ut ur rättssalen.

Under kvällen för mordet hade den misstänkte 36-åringen och kvinnan, som då var ett par, åkt in till Kalmar. Där gick de på en krog vid Larmtorget och stötte på en bekant. Den 53-årige mannen hade varit på middag hos sina föräldrar och gick sedan ut på krogen och stötte där på de tre andra.

Han bjöd dem först på dricka och sedan bestämde sig de fyra för att åka hem till 53-åringen. Efter en stund blev 36-åringen arg på kvinnan. Han slet tag i hennes tröja och halsband som gick sönder. Halskedjan hittades sedan liggande på golvet i lägenheten. I samband med det blev 36-åringen våldsam mot 53-åringen, enligt åklagaren.

Ska ha stympat sitt offer

53-åringen har utsatts för kraftigt våld och åklagaren menar att han blev både slagen och skallad av 36-åringen. Efter det ska 36-åringen ha knivhuggit 53-åringen flera gånger både i ansiktet och i kroppen. Enligt åklagaren stympades 53-åringen sedan på sitt könsorgan.

Grannar hörde dunsar och skrik från lägenheten. En granne hörde hur en man och kvinna vrålade och skrek. Kvinnan ska ha skrikit "vad ska vi göra?" och mannen svarade då enligt vittnet "vi drar härifrån".

Enligt åklagaren har den 36-årige mannen sedan hotat den andre mannen som var med i lägenheten efter mordet. Han har hållit en kniv mot mannens haka och sagt att om han gick till polisen skulle det gå på samma sätt för honom som för 53-åringen.

Skyllde på halloweenfest

Polisen kom sen till platsen och ringde på dörren, men ingen öppnade. Polisen stannade kvar i trappuppgången och efter ett tag öppnades dörren till lägenheten. Kvinnan försökte då hindra poliserna att komma in i lägenheten genom att säga att det var hon som bodde där. Hon sa också att man hade haft halloweenfest och att det var därför det var rött på golvet. När poliserna ändå gick in hittades den 53-årige mannen död i badrummet.

Under onsdagens förhandlingar gick åklagaren igenom teknisk bevisning som visar hur blod har stänkt i den lilla lägenheten. Blodstänk som är typiska vid slag och vid knivhugg har hamnat på väggarna i köket och i badrummet.

Under en tillstökad matta hittade teknikerna ett knivskaft från en kniv som troligen har använts vid mordet.

Handavtryck i blod i badrummet

När 36-åringen greps hade han flera skador både på huvudet och händerna. Han hade inga strumpor på sig, däremot hittades ett par blodindränkta strumpor i badrummet. Blodet på dem kom från 53-åringen och det hittades också svaga DNA-spår från 53-åringen, 36-åringen och kvinnan på strumporna.

Däremot hittades inte DNA från den tredje mannen som var med i lägenheten, enligt NFC:s (Nationellt forensiskt centrum) analys. Ett handavtryck i blod hittades också inne i badrummet. Den tekniska analysen visar att det är 36-åringens handavtryck som avsatts i 53-åringens blod.

Inne i badrummet hittades dessutom fotavtryck och de avtrycken har jämförts med 36-åringens fötter. Den jämförelsen visade avtrycken måste ha varit 36-åringen, ett avtryck som är lika individuellt som ett fingeravtryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".