Ölänning laddar för OS

6:13 min

En som med säkerhet vet att han får vara med i Rio är Christer Svensson från Öland. Han är svensk förbundskapten för lerduveskyttarna och siktar på medaljer.

– Det är dagsformen som avgör men alla kan ta sig till final och det skulle inte förvåna om vi kommer hem med någon medalj i alla fall säger Christer Svensson.

Vi träffas i hans lummiga trädgård vid huset i Sörby tall söder om Borgholm. Han är just hemkommen från en världscuptävling i San Marino och det blir många resor under en säsong för Christer.

– Från februari har det blivit en utlandsresa per månad för träningsläger, möten och tävlingar.

Att vara förbundskapten för ett skyttelandslag är speciellt med tanke på att vapen och ammunition ska med på alla resor. Det är både dyrt och kräver lång framförhållning för att få ta tillstånd att ta med vapen hos de flygbolag som ännu erbjuder den möjligheten.

Tre lerduveskyttar får följa med till OS i Rio. Alla tre var också med i OS i London där Håkan Dahlby sköt hem ett silver i dubbeltrap efter stor dramatik. För skyttarna är OS ett viktigt skyltfönster i en sport som annars för en undanskynd tillvaro i mediavärlden.

– OS är det tillfälligt vi har att synas, då får folk upp ögonen för vår sport och Håkans silver senast var stort och viktigt säger Christer Svensson.

Marcus Svensson och Stefan Nilsson tävlar i skeet medan Håkan Dahlby tävlar i dubbeltrap. Båda grenarna handlar om att skjuta ner så många lerduvor som möjligt men tillvägagångssättet är olika.

– I dubbeltrap kommer det två lerduvor åt gången och medan man går runt en halvcirkelformat bana i skeet där det kan komma en eller två duvor.

Både Marcus Svensson och Stefan Nilsson har vunnit världscuptävlingar senaste året och Håkan Dahlbys kapacitet är dokumentarad vilket gör att förväntningarna kan ställas högt på landslaget i OS. Konkurrensen är stenhård och för att gå vidare från kvalet i skeet tror Christer det går åt att pricka minst 122 av 125 duvor, i dubbeltrap behöver Håkan Dahlby träffa minst 140 av 150. Bara de 6 främsta i varje tävlingsform gör sedan upp om medaljerna.

Innan OS väntar också ett EM i Italien och SM på hemmaplan men i början av augusti bär det iväg till Rio.

– OS-kläderna är på väg, de tog mått när vi var på läger på Kanarieöarna i mars säger Christer Svensson som gör sitt första OS

– Det är en fin anläggning för lerduveskyttarna i Rio med luftkonditionerad lokal och vi har varit där förrut och sett alla turistmålen så nu är det fullt fokus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista