Fastan är över – nu börjar firandet

1:23 min

Ramadan är över och efter att många nu har fastat under första delen av sommaren så väntas det stora firandet, Id al fitr.

Ameer Kareem äger en livsmedelsbutik i Kalmar, och visst märks det på försäljningen att festmåltider väntar.

– Man märker att folk börjar storhandla inför Eid. Grönsaker är slut, halalkött är slut, säger han. 

Han har fastat under ramadan, och ser nu fram emot firandet. Att jobba i en livsmedelsaffär under fastan har varit en kamp berättar han.

Familjer strömmar ut och in ur den lilla butiken vid Berga Centrum. Högtiden Id al fitr är extra rolig för barnen eftersom det ofta innebär att få små presenter eller pengar men också aktiviteter i flera dagar. Utanför affären står Rina Tayar och passar sin lillebror under tiden deras mamma är inne och handlar.

– Vi barn har fina nya kläder på oss när vi firar. Det brukar finnas jättegod mat, som bakade tårtor och kakor, säger Rina Tayar.

Rinas mamma kommer ut ur butiken. Innan de går vidare säger Rina att den bästa presenten är att familjen ska åka på resa tillsammans till Spanien.

Galawezh Eliassi närmar sig affären tillsammans med sin syster. Hon berättar att systern har fastat men att hon själv har valt att inte göra det eftersom hon ammar. Fira ska hon dock självklart göra ändå.

– Det är en högtid som handlar om familjen. Om att bara vara nära med sina kära och umgås och äta gott. Det är en tid då man tänker på andra, säger Galawezh Eliassi.

Eid Mubarak på olika språk:

Arabiska: Eid Mubarak eller Eid al fitr

Turkiska: Bayramınız kutlu olsun, mutlu bayramlar eller bayramınız mübarek olsun

Bosniska: Bajram šerif mubarek olsun, Bajram barić eller srecno bajram 

Albanska: Pershumvjet Bajramin, Gezuar Bajramin eller Per hajr Bajramin. 

Tyska: Frohes zuckerfest 

Svenska: Glad bajram eller glad eid al fitr

Sydasien: Chaand raat mubarak

Alla dessa betyder - glad bajram, må din bajram vara helig, må du få en helig bajram, ha en välsignad nymånenatt eller må din bajram firas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista