Grön soppåse. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Kalmars matrester körs tur och retur till Vetlanda

P4 Kalmars Nick Näslund berättar
0:39 min

Från och med slutet av september och fem månader framåt ska alla matrester i de gröna påsarna som Kalmarsundsregionens Renhållare, KSRR, samlar in köras till Vetlanda för sortering.

Detta beror på att KSRR:s sorteringsanläggning i Moskogen behöver byggas ut och renoveras. Under tiden som det görs kan inte de gröna påsarna sorteras där.

Rötningen av Kalmarregionens matrester till biogas ska dock fortsätta göras på More biogasanläggning i Läckeby. Det innebär att matresterna körs tillbaka till Kalmarområdet igen efter sortering. För att göra miljöpåverkan så liten som möjligt ska KSRR se till att det bara är fulla bilar som går fram och tillbaka till Vetlanda.

För att minska på trycket i sorteringsmaskinen i Moskogen har också särskilda soptunnor för matrester satts ut i flerbostadshus tills vidare. För enfamiljshus gäller samma regler som tidigare, att matrester ska läggas i en grön påse i den vanliga soptunnan.

Kalmarsundregionens Renhållare tar hand om sopor från kommunerna Torsås, Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Oskarshamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".