Karolina Håkansson
Karolina Håkansson. Foto: Agnes Aronsson

Så hanterar äldre och barn värmen

1:22 min

Värmen kommer hålla i sig ända fram till mitten på nästa vecka. Många har det jobbigt med de höga temperaturerna.

Visst är det härligt med sol och värme, men för äldre, barn och djur är det i många fall jobbigt. Det är svårt att hantera de högre temperaturerna. Sven Lindquist bor på äldreboendet Madesjögläntan i Nybro och han uppskattar personalen lite extra mycket just nu.

– När vi sitter ute här på uteplatsen då kommer personalen med någon liten glasspinne och sen får vi kaffe och vatten. Så de pysslar och grejar, det är jättebra, säger han.

Så det blir mycket extra påfyllnad av vätska nu då?

– Jaha det blir det! Det är viktigt.

När det är så här varmt är det extra viktigt att tänka på att inte lämna djur och barn ensamma i bilen. Till och med korta stunder med nedvevade rutor är en dålig idé. Temperaturen stiger snabbt och mitt på dagen i den värmen vi har nu kan det bli över 80 grader i bilen.

Men även ute på förskolornas gårdar kan det bli för varmt för barnen. Karolina Håkansson är elevassistent på Vitsippans förskola i Nybro i sommar och hon berättar att många barn hellre vill vara inomhus nu. Det är helt enkelt för varmt.

– De blir trötta, och tycker att det är jobbigt när det är så här varmt, säger hon.

– När vi är ute så försöker vi vara där det är skugga och så har vi vatten. Och så ser vi till så att barnen är insmorda och sådär.

En bit bort är Catharina Jerbo ute och rastar sin hund. Hon berättar att han inte är riktigt lika livlig som vanligt.

– Han mår jättedåligt av värmen. Han blir trött och slö och vill ingenting utan ligger bara och sover hela dagarna, och han är en pigg och glad hund annars. Man kan nästan tro att han är sjuk, men nu vet vi att det är värmen, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista