"Beachvolleyboll är världens mest jämställda idrott"

4:08 min

I samband med att elittouren i beachvolleyboll landade i Kalmar för första gången, tog P4 Kalmar ett snack i solen med en av dess stora profiler Tora Hansson om jämställdhet inom sporten.

Tora Hansson är en stjärna inom beachvolleyboll och hon rankas som en av de bästa spelarna i landet. Mitt i sin OS-satsning till Rio 2016 blev hon gravid och nu är hon nybliven mamma till Elton, som är knappt ett år.

I sommar gör Tora Hansson comeback på elitnivå – och att den möjligheten finns är en av orsakerna till att hon menar att beachvolleyboll är världens mest jämställda idrott:

– Det funkar så att du får frysa dina rankingpoäng, vilket är fantastiskt! Så förra året när jag jag blev gravid, så frös jag mina poäng från 2014 och kunde hämta upp dem nu igen. I och med det kunde jag börja spela på elittouren direkt.

Tora Hansson menar att ett sådant regelverk gör det lättare för en idrottare att behålla sponsorer och annat, vilket kan betyda mycket för den som vill komma tillbaka efter en graviditet.

– Det är ju tyvärr skillnad på att vara elitidrottande kvinna och man när det kommer till barn. 

--Dels rent fysiskt, att föda och vara gravid först, men också eftersom många tappar sina sponsorer och förbundets och SOK:s stöd när de blir gravida. Då är det ju tufft att komma tillbaka både fysiskt och ekonomiskt och kunna satsa igen.

Hör hela samtalet med Tora Hansson genom att klicka på ljudet i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista