Laddstolpe för elbilar
Laddstolpe för elbilar Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Länet storsatsar på laddstolpar

Mikael Nyman: "Väldigt magert med laddstolpar"
1:26 min

Det ska bli lättare att hitta laddstolpar för elbilsägare. De närmaste åren kommer kommunerna i länet att bygga laddstationer för över tio miljoner kronor.

I Västervik tänker kommunen bygga tretton laddplatser, varav en snabbladdare vid E22:an.

Mikael Nyman, som är energi- och klimatrådgivare säger att det är en rejäl utbyggnad mot hur det ser ut idag.

– I dagsläget är det väldigt magert. Vi har landstinget som satsat med fyra platser av den variant vi har tänkt oss, med 22 kilowatt. Sedan har ett gammalt projekt där har vi vanliga schucoladdare, med de är väldigt långsamma. De vi tänker sätta ut nu är ungefär tio gånger snabbare. säger han.

I juli i år såldes drygt hundra rena elbilar i Sverige och betydligt fler laddbara elhybrider. Försäljningen ökar och väntas accelerera när allt fler tillverkare tar fram och börjar sälja elbilar.

Det är därför den här satsningen där naturvårdsverket stöttar med ungefär hälften av kostnaden kommit.

Exakt hur många laddplatser det blir i länet beror på hur snabb laddning man väljer. De kommuner vi varit i kontakt med satsar främst på det som kallas semisnabbladdare och i så fall bör det bli en bra bit över hundra laddplatser som kommer till i länet inom några år.

Även om det låter mycket för de få elbilar som ännu finns på våra vägar är det en viktig satsning, menar Mikael Nyman.

– Någon måste ju börja, finns det inga laddare så finns det inga bilar. Vi ser att kommunens roll är att vara en slags boostereffekt i början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".