Bild på vattentank.
I dag var det satsningen "Varannan vatten" på Sveaplan i Kalmar. Foto: Gustaf Wallinder/Sveriges Radio

Studenter om varannan vatten: "Viktigt att vara uppmärksam"

Studenten Maximilian: "Kan bli för mycket för alkohol"
3:02 min

"Varannan vatten" – så heter den satsning som studenthälsan på Linnéuniversitetet driver under nollningen.

Under tisdagseftermiddagen samlades närmare 1 000 studenter på Sveaplan i Kalmar. Studenthälsan tillsammans med Kalmar kommun, polisen i Kalmar, länsstyrelsen och Linnéstudenterna var på plats och delade ut vattenflaskor. Och pratade om vikten av varannan vatten.

– Alkohol är ju för många en central del av studentlivet, många studenter väljer att dricka alkohol, säger Martina Boson, folkhälsoutvecklare på studenthälsan.

Det är viktigt att få med alla under en nollning, menar Martina.

– Det är ju också studenter som inte dricker alkohol och det är viktigt att den här introduktionen blir en introduktion för alla, säger hon.

Maximilian är ny student i Kalmar. Han tycker studenthälsans initiativ är bra och befogad.

– En väldigt bra satsning, det är viktigt att vara uppmärksam på att dricka varannan vatten. För det kan bli för mycket alkohol under de två första veckorna. Du kanske är nervös under nollningen med nya människor och känner att du kan prata mer genom att ta en extra öl, säger Maximilian.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".